°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

19.08.2022 / 14:53 BiH - U ovoj godini

Rekordni polugodišnji rezultati poslovanja Bosnalijeka

Rekordni polugodišnji rezultati poslovanja Bosnalijeka
Foto: Vijesti.ba

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek, u prvoj polovini 2022. godine, ostvarila je rekordnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 20,7 miliona KM, ...

... što predstavlja rast od 18,9 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvarena dobit je rezultat uspješno provedene strategije i aktivnosti menadžmenta i zaposlenika Bosnalijeka.

Bez obzira na sve izazove sa kojima se Bosnalijek susreće u zemlji i inostranstvu, osigurano je kontinuirano obavljanje operacija i snabdijevanje kupaca lijekovima. Poslovanje je prilagođeno izazovima i promjenama na tržištu koje karakterišu problemi u lancu snabdijevanja, rast cijena sirovina, energenata i otežana distribucija lijekova. Bosnalijek je posljednjih mjeseci izložen i sistemskom pritisku grupe dioničara sa namjerom preuzimanja upravljanja kompanijom.

Prema utvrđenim rezultatima, ukupan prihod je porastao za 12% u odnosu na prvih šest mjeseci 2021. godine.

Međunarodna orijentacija i savremeni strateški pristup poslovanju omogućili su Bosnalijeku da ostvari zavidne rezultate u izvozu i rast na BiH tržištu. Bosnalijek nastavlja da bilježi najbolje rezultate na inostranim tržištima.

Utvrđeni rezultati dalje ukazuju da je ostvaren napredak po svim finansijskim parametrima, aktiva je porasla za 2,2% u odnosu na zadnji dan prethodne godine i dostigla je 343 miliona KM. Dugoročne i kratkoročne obaveze smanjene su za 9,4 miliona KM, dok je EBITDA veća za 18,2 miliona KM u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine i dostigla je 28,8 miliona KM. 

Pored prodajnih rezultata i ostvarenih prihoda, dodatna racionalizacija troškova i unapređenje procesa proizvodnje također su doprinijeli ostvarenom rezultatu.

Bosnalijek je i u ovoj godini ostao dosljedan u namjeri da rezultate svojih poslovnih uspjeha podijeli sa društvenom zajednicom i nesebično pruži podršku mnogim udruženjima i institucijama što je posebno došlo do izražaja kroz uspješno provedenu kampanju „Dani Bosnalijeka“. 

Povodom objave finansijskih rezultata za prvih šest mjeseci poslovanja, iz kompanije je ujedno saopšteno da je redovna godišnja Skupština, koja je bila zakazana za dan 19. avgust 2022. godine, otkazana u zakonskom roku usljed nedostatka materijala za nesmetano razmatranje odluka i odlučivanje.

Obavještavamo javnost i dioničare da je sljedeća redovna godišnja Skupština zakazana za 19. septembar 2022. godine te skrećemo pažnju da se u javnosti pojavila informacija grupe dioničara koji u suprotnosti sa zakonom, obmanjujući ostale dioničare i javnost, stvaraju zabunu iznoseći drugi datum za navodnu skupštinu na lokaciji van sjedišta Društva.

Jedine zvanične informacije dolaze iz kompanije te je validna Skupština ona koja je u skladu sa zakonom zakazana za 19. septembar 2022. godine u sjedištu Društva, sa početkom u 11 časova.

Podsjećamo javnost da je ista grupa dioničara, predvođena AS Holdingom, početkom godine provodila slične nedozvoljene aktivnosti kada je riječ o Skupštini te obmanjivala javnost lažnim predstavljanjem novih članova Nadzornog odbora i provodila nedozvoljene skupove na lokacijama van sjedišta Društva, što je od strane nadležnih tijela utvrđeno kao nelegalno i nelegitimno, navodi se u saopćenju. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo