15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.08.2022 / 16:04 Rat u Ukrajini - Pokušaji anektiranja

Gradonačelnik iz Rusije imenovan za guvernera ukrajinske regije Harkov

Gradonačelnik iz Rusije imenovan za guvernera ukrajinske regije Harkov
Foto: Vijesti.ba
Bivši gradonačelnik ruskog grada imenovan je za čelnika novoimenovane regionalne administracije na sjeveroistoku Ukrajine, u posljednjem u nizu takvih imenovanja za koje Kijev tvrdi da su dio pokušaja aneksije ukrajinske teritorije.

Andrej Aleksejenko podnio je ostavku s pozicije gradonačelnika Krasnodara, 16-og po veličini ruskog grada, u četvrtak. On će sada predvoditi novoimenovano vijeće ministara u pokrajini Harkov oformljeno uz rusku podršku, javila je ruska državna novinska agencija TASS u petak, pozivajući se na dekret lokalne administracije koju je postavila Rusija.

Pokrajina, koju su djelimično okupirali ruski vojnici, okružuje drugi po veličini ukrajinski grad Harkov. Ona se nalazi sjeverno od regija Lugansk i Donjeck koje Moskva nastoji da osvoji u ime njenih posredničkih separatističkih snaga koje su proglasile nezavisnost od Kijeva.

Ruski zvaničnici ranije su tvrdili da okupirane regije Ukrajine nikada neće biti vraćene pod kontrolu Kijeva, i da bi se referendumi o njihovom pripajanju Rusiji mogli održati na jesen. Ukrajina ih naziva "pseudo-referendumima" i najavila je da će ih spriječiti.

Ruske snage trenutno kontroliraju manje od polovine regije Harkova. One su odustale od napada na grad Harkov u maju, nakon žestokog ukrajinskog otpora, ali su nastavile da bombarduju grad s položaja izvan njegovih predgrađa, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo