8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

20.08.2022 / 08:19 Svijet - Iz Rusije ka EU

Transport plina kroz Sjeverni tok u prekidu tri dana

Transport plina kroz Sjeverni tok u prekidu tri dana
Foto: Vijesti.ba
Doprema ruskog plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 bit će u prekidu tri dana, od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog "održavanja", priopćila je dans velika ruska plinska kompanija Gazprom.

"Dana 31. kolovoza 2022. jedina stanica za komprimiranje plina Trent 60 isključit će se na tri dana radi održavanja" u kojemu će sudjelovati Siemensovi tehničari, navodi se u priopćenju Gazproma.

Zbog toga se "na tri dana prekida transport plina plinovodom Sjevernim tokom", dodaje se, uz napomenu da je održavanje opreme "nužno nakon svakih 1.000 sati" rada. Nakon tog razdoblja isporuke će se nastaviti uz protok 33 milijuna kubičnih metara plina na dan, dodaje se.

Objava ove informacije mogla bi dodatno pojačati bojazan od nestašice plina u Europi koja optužuje Moskvu za ucjenu energentima. Otkad su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi nakon početka njezine ofenzive na Ukrajinu, Rusija je više puta smanjivala količinu isporučenog plina Europi, koja je uvelike ovisna o njemu.

Europska unija je sve do lani oko 40 posto plina uvozila iz Rusije.  Rusija je zadnjih tjedana opravdavala to smanjenje time što joj iz Kanade nije vraćena Siemensova turbina koja je ondje bila na popravku i za koju Moskva tvrdi da je bitna za dobar rad plinovoda Sjeverni tok 1.

Europske zemlje optužuju Moskvu da oteže s vraćanjem turbine kako bi imala izliku za smanjenje isporuka i tako na njih činila pritisak. Desetodnevni prekid dopreme u srpnju radi održavanja potaknuo je zabrinutost europskih zemalja koje već mjesecima nastoje diversificirati svoju opskrbu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo