9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

25.09.2022 / 11:43 Izbori 2022 - Kandidat za Parlament FBiH

Sanel Kajan – glas građana Mostara, HNK i Bosne i Hercegovine

Sanel Kajan – glas građana Mostara, HNK i Bosne i Hercegovine
Sanel Kajan / Vijesti.ba
Sanel Kajan je poznato lice svijeta medija i javnog života, posebno Mostara i juga Bosne i Hercegovine.

Od 1993. godine, kada je i krenuo njegov medijski angažman, pa do prije godinu dana radio je za brojne domaće, regionalne, ali i svjetske medije. Uvidjevši da je vrijeme za promjenu, odlučio se aktivno uključiti u politički život Bosne i Hercegovine.

Nosilac je liste „Željko Komšić Za građansku državu“ DF-a i GS-a, dakle, broj 1 za Parlament Federacije BiH, iz HNK.

„Već dugo me pitaju, posebno oni koji me lično poznaju, zašto se ne uključim u politiku, jer su, nadam se, prepoznali, koliko se srčano zalažem za pravdu, red, za bolje sutra. Evo, došao je i taj trenutak u mom životu. Za mene je ovo veliki izazov i odgovornost, te ću dati sve od sebe da ispunim očekivanja i opravdam povjerenje onih koji mi daju podršku, ali i svih stanovnika, a za dobrobit naše države i društva. Moramo se izvući iz ralja lopovskog nacionalizma, u kojima je ova država zarobljena godinama! Želim to promijeniti. A ukoliko želiš nešto promijeniti, onda moraš biti u sistemu. I pokazati to konkretno svojim djelima i primjerom.“ – kaže Kajan.

Državotvorna politika, ideja za građansku državu, jednaka vrijednost glasa svih građana na svakom pedlju države, borba za Bosnu i Hercegovinu, za njene institucije, promocija vrijednosti antifašizma, očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata -  su samo neke od strateških odrednica koje su ga opredjelile da se aktivno uključi u tim ljudi u Demokratskoj fronti.

„Smatram da sam na pravoj strani i izbor DF-a i Željka Komšića u ovom trenutku nije slučajan. Ovo je i nastavak moje lične borbe, koja je počela 1992. godine, kada smo moja sestra i ja ostali bez oca, a naša majka bez supruga. Nastavio sam tu borbu i kao maloljetni dobrovoljac Armije BiH. Svoju kandidaturu smatram nastavkom te borbe - za građansku Bosnu i Hercegovinu, za normalnu državu svih njenih stanovnika. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će ostati naša djeca. Naši unuci. I koju će voljeti!“ – navodi Kajan.

Ukoliko uđe u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, kaže, borit će se za rješavanje pitanja ključnih za poboljšanje kvalitete života svih.

„Kroz život se borim časno i pošteno od kako znam za sebe. U vihoru ratnog pakla, još nisam bio završio ni srednju školu, počeo sam raditi na Radiju Bosne i Hercegovine ratnom studiju Mostar. Uporedo radeći na radiju, a potom i na televiziji, završio sam studije na Univerzitetu Džemal Bijedić.

Iza mene je skoro 30 godina novinarstva. Zbog prirode posla kojeg sam obavljao proteklih godina, često sam pratio sjednice raznih skupština.

I znam neke zastupnike koji nikad nisu izašli za govornicu, koji nikad nisu podnijeli inicijativu, koji nikad nisu razgovarali s novinarima, niti davali izjave. I sada pojedine vidim ponovo na izbornim listama. Dakle, ni od kakve koristi nisu bili, sem sebi samom. Nula inicijativa, ne učestvuju u parlamentarnim diskusijama, ne postavljaju pitanja, ne traže odgovore!



Na izborima, 2. oktobra, kaznimo "spavače u parlamentima"!

Ja neću biti jedan od takvih! Borit ću se za prioritete za koje smatram da su najvažniji.

Kao otac troje djece, i dobitnik UNICEF-ove nagrade za promovisanje dječijih prava i prava omladine, borit ću se za bolje sutra naših mladih naraštaja.

Za stvaranje uslova koji će smanjiti iseljavanje građana kroz stvaranje pravne sigurnosti.

Za dostojanstven život penzionera.

Moj angažman bit će usmjeren i na zaštitu prava onih koji su nam omogućili da danas budemo ovdje, na prava naših branilaca i njihovih porodica.

Decenijama, neodgovorni pojedinci na visokim funkcijama u vlasti obećavaju da će zaposliti, kako nas nazivaju, djecu poginulih branilaca, iako odavno nismo djeca!

To što je moj otac dao život u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine, što su hiljade naših očeva, braće, sinova poginuli za slobodu - njih kao da ne zanima. Kao da im nije bitno.

Važna je samo podobnost i potpuna poslušnost.

Onaj ko ima svoj stav i ne ustručava se jasno ga izreći, označen je nepoželjnom osobom i zalijepe mu etiketu neprijatelja.

Ovo govorim, jer znam da nisam jedini. Znam da je ovakvih i sličnih priča na stotine, na hiljade! Bit ću glas tih ljudi!

Tražit ću da zdravstvo bude dostupno svim građanima i da se realizuju programi prevencije malignih bolesti. Nažalost, svjedoci smo da se broj malignih oboljenja stalno povećava. Moramo raditi na prevenciji!

U mom fokusu bit će i zaštita životne sredine i prirodnih resursa. Na to me obavezuje i moj dugogodišnji ekološki aktivizam, ali prvenstveno ljubav prema našim rijekama, jezerima, šumama...

Rješenja za probleme koje sam nabrojao ima.

Ako ima nas, koji ih želimo riješiti.“ – govori Kajan.

Poznat je kao jedna od rijetkih javnih ličnosti u Mostaru i Hercegovini koji se otvoreno i konkretno suprotstavlja politici šovinizma i agresivnog nacionalizma. Njegova borba je usmjerena za dobrobit svih, za državu Bosnu i Hercegovinu i njegov rodni grad Mostar, koji je specifičan po mnogo čemu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo