8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.09.2022 / 20:37 BiH - Reakcije

MC Srebrenica: Schmidt da upozori tužioce na negiranje genocida

MC Srebrenica: Schmidt da upozori tužioce na negiranje genocida
Foto: Agencije
Iz Memorijalnog centra Srebrenica saopćeno je da je visoki predstavnik za BiH pismom upozorio Tužilaštvo BiH da na moguće zloupotrebe izbornog procesa treba ozbiljno i ekspeditivno postupati, dok ni godinu dana od donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici nije upozorio na desetine slučajeva u kojima se negirao genocid.

U saopćenju se navodi da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uputio pismo glavnim tužiteljima na svim nivoima pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a u vezi sa pripremama za predstojeće izbore u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine. U pismu se, između ostalog, navodi kako eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces te da se u slučajevima takvih zloupotreba treba ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica dolazi odgovor na ovo pismo upućeno Tužilaštvu BiH, obzirom da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida koji je stupio na snagu 28. jula 2021. godine.

- Treba podsjetiti sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta da je i nakon donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zabilježeno na desetine slučajeva negiranja genocida u javnom prostoru i to od političara i javnih službenika koji se nisu ustručavali javno negirati genocid. Žrtve genocida i preživjeli su i dalje izloženi raznim verbalnim napadima, negiranjem i omalovažavanjem. Čini nam se da ovakav stav visokog predstavnika ide i dalje u prilog onima koji su negatori sve ove godine - rekao je Ševket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica.

Po njegovim riječima, više od godinu dana je prošlo od stupanja na snagu Zakona o zabrani negiranja genocida, a visoki predstavnik nije našao vremena da Tužilaštvo BiH obavijesti o ‘ozbiljnom i ekspeditivnom postupanju’ prema onima koji i dalje negiraju ovaj zločin i time doprinose porastu mržnje, podjelama i ponižavanju žrtava genocida u Srebrenici.

- Nekažnjavanje ovakvog kršenja zakona je samo dodatno ponižavanje preživjelih, a u najmanju ruku je licemjerno od strane Christiana Schmidta da tužioce obavještava o mogućem kršenju izbornog zakona, da uvodi nepravedna rješenja dok godinu dana kasni sa provođenjem Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je, naglašavam i napominjem, stupio na snagu još 28. jula 2021. godine - poručuje Hafizović.

Na kraju je dodao da preživjeli genocida nikada neće podržati ovakve promjene izbornog zakona sve dok se na ovakav licemjeran način iz OHR-a odnose prema žrtvama genocida u Srebrenici - navodi se u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo