18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

27.11.2022 / 16:00 Fudbal - SP 2022

Sjajni Maroko savladao blijedu Belgiju i stigao na korak od osmine finala Mundijala!

Sjajni Maroko savladao blijedu Belgiju i stigao na korak od osmine finala Mundijala!
Foto: SC Sport
Reprezentacija Maroka uspjela je ostvariti veliku pobjedu u 2. kolu grupne faze Svjetskog prvenstva, pošto je sa 2:0 savladala blijedu Belgiju.

Heroj Lavova Atlasa bio je Abdelhamid Sabiri, koji je postigao majstorski gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima, a pobjedu je ovjerio Zakaria Aboukhlal u nadoknadi. Belgija je, nakon duela s Kanadom u kojem je nezasluženo slavila (1:0), pružila još jednu jako lošu partiju, a ovaj put joj nije bilo spasa i došao je poraz.

Sada je Maroko lider na tabeli sa 4 boda i u izvrsnoj je poziciji pred duel s Kanadom u posljednjem kolu. Belgija je druga sa tri boda, ali svoj meč tek trebaju odigrati Hrvatska, koja ima bod, i Kanada, koja je bez bodova.

Već u 5. minuti smo vidjeli prvu priliku na meču. Batshuayi je uputio udarac, ali je golman Munir do dobro odbranio.

Maroko prijeti prvi put u 21. minuti preko Ziyecha, koji sjajno šutira iz daljine, ali lopta ide preko prečke za nekoliko centimetara.

Marokanci opet u šansu ulaze u 35. minuti. Tada je Hakimi prijetio, ali ponovo bezuspješno.

U sudijskoj nadoknadi prvog dijela Maroko dolazi i do pogotka preko Ziyecha, ali je gol poništen zbog milimetarskog ofsajda, nakon intervencije sudija iz VAR sobe…

Kao i na početku utakmice, odmah na startu drugog dijela Belgijanci prijete. Ovaj put preko Hazarda, ali Munir sjajno brani.

U 57. minuti je Belgija opet imala sreće. Boufal je sjajno prošao po lijevoj strani, ušao u sredinu, šutirao, a lopta ide tik pored stative.

Do gola Maroko konačno stiže u 73. minuti. Sabiri je lukavim udarcem iznenadio Courtoisa i fenomenalno pogodio za 1:0. Šutirao je igrač Maroka tada iz slobodnjaka koji je dosuđen skoro kod korner zastavice.

Pokušala je Belgija nakon toga da se vrati, ali nije stvorila ozbiljniju priliku, da bi tačku na utakmicu stavio Zakaria Aboukhlal u drugoj minuti sudijske nadoknade. Tada je pogodio sa 8-9 metara nakon asistencije izvrsnog Ziyecha.

Završilo je 2:0 za Maroko.

Svjetsko prvenstvo, 2. kolo:

Belgija – Maroko 0:2 (Sabiri 73’, Aboukhlal 90+2’)

(Vijesti.ba / SC Sport)

Izdvajamo