1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

28.11.2022 / 08:20 Svijet - Protiv lockdowna

Protesti se šire Kinom, policija tuče i hapsi

Protesti se šire Kinom, policija tuče i hapsi
Foto. Agencije

Protesti protiv lockdowna u Kini proširili su se na najveće gradove nakon što se u Urumqiju, na zapadu zemlje, zapalila zgrada, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli pobjeći od požara, pri čemu je život izgubilo desetero ljudi.

Uz Šangaj i Peking, prosvjednici su izašli na kampuse sveučilišta u Nanjingu, Chengduu i Wuhanu. U Šangaju je uhićeno više ljudi, a novinar BBC-ja koji je pratio prosvjede je pretučen i priveden.

Prosvjede protiv lockdowna u Kini obilježili su prazni bijeli papiri koje nose prosvjednici, zbog čega se prosvjedi nazivaju "revolucijom bijelih papira" ili "A4 revolucijom", navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s bijelim papira mogao biti izbjegavane cenzure.

U viralnom videu koji je snimljen u subotu, žena sa Sveučilišta komunikacije u Nanjingu u zraku drži prazan komad papira, a potom ju odvodi neidentificirani muškarac. U još jednom videu snimljenom istog dana, deseci studenata na kampusu nose prazne papire i stoje u tišini. Slične scene mogle su se vidjeti u drugim velikim kineskim gradovima tijekom vikenda.

"Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na što se misli", rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu navečer sudjelovala u prosvjedu u Šangaju.

Kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju prosvjede. No, izdanje Global Timesa na engleskom jeziku objavilo je komentar u kojem se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom "zero covid" politikom".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo