9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.11.2022 / 20:18 Politika - Cikotić-Varhelyi

Podrška EU u rješavanju problema iregularnih migracija u BiH

Podrška EU u rješavanju problema iregularnih migracija u BiH
Foto: Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem s kojim je razgovarao o saradnji i nastavku podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Varhelyi je prisustvovao i ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnost Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kojeg su potpisali Selmo Cikotić i šefica misije IOM u BiH Laura Lungarotti.

Ugovor se odnosi na intenziviranje dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz finansijsku podršku Evropske komisije u vrijednosti od pola miliona eura.

Tokom ceremonije potpisivanja, Varhelyi je istakao opredijeljenost EU da podrži BiH u rješavanju porasta iregularnih migracijskih tokova u regiji zapadnog Balkana.

- Sa sve većim pritiskom ilegalnih migracija na zapadnom Balkanu, Evropska unija udvostručuje svoje napore na političkom i operativnom nivou da zaustavi ilegalne migracije kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv mreža organizovanog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da bez odlaganja vratimo one koji nemaju pravo ostanka, jer naša vrata nisu otvorena za ilegalne ulaske - kazao je Varhelyi.

Naveo je da EU osigurava novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast sa povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 miliona eura za zapadni Balkan. Iz tog paketa se za BiH u 2022. godini osigurava 6,4 miliona eura podrške.

Varhelyi je istakao da cijeni posvećenost, vodstvo i angažman ministra Cikotića i njegovog tima. Dodao je da je uloga Ministarstva sigurnosti BIH važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom te da će EU nastaviti da ispunjava svoj dio politički i finansijski.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da je Evropska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i da je pružila najveću finansijsku podršku institucijama BiH u upravljanju migracijama.

- Institucije BiH su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Evropi. Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica BiH te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz sve druge mjere koje se poduzimaju na lokalnom i regionalnom nivou, nadamo se da će to zadržati trenutnu povoljnu migrantsku situaciju u BiH - naglasio je Cikotić.

Šefica misije IOM u BiH Laura Lungarotti nakon potpisivanja sporazuma izjavila je da ta organizacija "još jednom potvrđuje svoju opredjeljenost da podrži BiH u intenziviranju sveobuhvatnog upravljanja povratkom u skaldu s novopokrenutom politikom za povratak readmisiju i reintegraciju".

- BiH prednjači među zemljama regiona po učinkovitosti u upravljanju povratkom za one osobe koje ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu i ne mogu ostvariti zakonit boravak u BiH. IOM je od 2018 godine pomogao dobrovljni povratak više od 1.300 ljudi u zemlje porijekla i kroz ovaj sporazum pojačat ćemo angažman na dijalogu sa zemljama porijekla da pomognu migrantima u njihovoj integraciju po povratku u skladu sa međunaronim standardima - kazala je Lungarotti.

Nakon odvojenog razgovora ministra Cikotića i komesara Varhelyija, u nastavku sastanka prisustvovali su i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.




(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo