0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

29.11.2022 / 09:32 Svijet - Washington

Biden priređuje prvu državnu posjetu otkad je predsjednik, Macron stiže u SAD

Biden priređuje prvu državnu posjetu otkad je predsjednik, Macron stiže u SAD
Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kreće za Washington u prvu državnu posjetu koju priređuje predsjednik SAD-a Joe Biden od početka svog predsjedništva, čime se obnavlja tradicija političkih susreta na visokom nivou, stavljena na pauzu zbog pandemije koronavirusa.

Odnos Bidena i Macrona je imao buran početak. Macron je nakratko opozvao francuskog ambasadora u SAD-u prošle godine, kada je Bijela kuća objavila sklapanje dogovora o prodaji nuklearnih podmornica Australiji, čime je poništen ugovor koji je Francuska imala sa tom zemljom o prodaji podmornica na dizel pogon.

Ali, uslijedio je oporavak u odnosima i Macron je postao jedan od Bidenovih najvećih saveznika u zapadnom odgovoru na rusku invaziju Ukrajine. Ovosedmični sastanak, koji će uključiti razgovore u Ovalnoj kancelariji, zvaničnu večeru, konferenciju za novinare i još toga, bit će održan u kritičnom trenutku za obojicu vođa.

Vođe imaju dug dnevni red za sastanak u četvrtak u Bijeloj kući, uključujući iranski nuklearni program, sve veće jačanje Kine u Indo-Pacifiku i rastuću zabrinutost za sigurnost i stabilnost u afričkoj oblasti Sahel, prema navodima američkih i francuskih zvaničnika.

U centru pažnje tokom sastanaka bit će ruski rat u Ukrajini, pošto i Biden i Macron rade na održavanju ekonomske i vojne pomoći Kijevu dok pokušava da potisne ruske snage.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby opisao je jučer Macrona kao “dinamičnog vođu“ najstarije američke savezničke zemlje kada je govorio o odluci Bidena da oda počast francuskom predsjedniku prvom državnom posjetom u svom predsijedavanju.

Tradicija državnih posjeta u SAD je bila na pauzi od 2019. godine zbog koronavirusa.

“Ako vidite šta se dešava sa Ukrajinom, šta se dešava u Indo-Pacifiku i tenzije sa Kinom, Francuska je zaista u centru svih tih stvari“, rekao je Kirby i dodao da je predsjednik, prema tome, smatrao da je “to upravo prava i najprikladnija zemlja da se počne sa državnim posjetama“.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump također je izabrao Macrona kao prvog stranog vođu kog će ugostiti u državnoj posjeti tokom njegovog mandata, 2018. godine.

Macron treba da stigne u Washington večeras, a u srijedu će imati cijeli dan sastanke i nastupe u Washingtonu i šire, uključujući posjetu sjedištu NASA-e sa potpredsjednicom Kamalom Harris i razgovore sa zvaničnicima Bidenove administracije o nuklearnoj energiji.

U četvrtak će Macron imati privatni sastanak sa Bidenom, poslije čega će biti zajednička konferencija za novinare i posjete do State Departmenta i Capitola, pre nego što za Macrona i njegovu suprugu Brigitte bude priređena državna večera.

Prema navodima francuskih zvaničnika, Makron ide u New Orleans u petak, gdje će najaviti planove o proširenju programa za podršku nastavi francuskog jezika u američkim školama.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo