-5°C
Mostar 1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

02.12.2022 / 10:34 KORONAVIRUS - Peking

Kina dodatno ublažila Covid pravila nakon protesta

Kina dodatno ublažila Covid pravila nakon protesta
Foto: Vijesti.ba
Gradovi širom Kine dodatno su ublažili Covid restrikcije u petak, omekšavajući pravila testiranja i karantina u jeku protesta širom zemlje u kojima se poziva na ukidanje lockdowna i veće političke slobode.

Bijes i nezadovoljstvo kineskim rigoroznim odgovorom na pandemiju prelili su se na ulice prošlog vikenda u sveprisutne demonstracije kakve nisu viđene decenijama.

Nakon nemira širom Kine, brojni gradovi počeli su ublažavati Covid restrikcije, poput odmicanja od zahtjeva za masovnim dnevnim testiranjima, svakodnevnih ometanja normalnih životnih aktivnosti u okviru kineske rigorozne politike nultog Covida.

Vlasti, istovremeno, nastavljaju s pokušajima da suzbiju proteste oštrim mjerama sigurnosti na ulicama, online cenzurom u punom obimu i pojačanim nadzorom stanovništva.

Od petka se u jugozapadnoj metropoli Chengdu više neće zahtijevati nedavni negativni rezultati tesriranja za ulazak na javna mjesta ili za vožnju u metrou, i umjesto toga od njih će se samo tražiti zeleni zdravstveni kod koji potvrđuje da nisu putovali u zonu “visokog rizika”.

U Pekingu su zdravstveni autorititeti u četvrtak pozvali bolnice da ne uskraćuju tretman ljudima s negativnim PCR testom obavljenim u proteklih 48 sati.

U januaru je trudnica u gradu Xi'anu pobacila nakon što joj je bio zabranjen ulazak u bolnicu jer nije imala rezultat PCR testa.

Kina je zabilježila niz smrtnih ishoda nakon što je liječenje ljudima odgođeno Covid restrikcijama, uključujući i nedavnu smrt četveromjesečne bebe koja je bila blokirana u karantinu sa svojim ocem.

Takvi slučajevi predstavljali su poziv na okupljanje tokom protesta, dok su objavljeni viralni postovi s imenima onih koji su preminuli zbog navodnog nemara povezanog s odgovorom na pandemiju, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo