6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

02.12.2022 / 18:48 Regija - Hrvatska

MVEP snažno osudio slanje sumnjivog paketa u ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu

MVEP snažno osudio slanje sumnjivog paketa u ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu
Foto: Agencije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske snažno je osudilo slanje "sumnjivog" pisma veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, a ministar Gordan Grlić Radman izrazio je solidarnost ukrajinskom veleposlaniku Vasiliju Kiriliču.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko u petak je na Facebooku objavio da su veleposlanstvima u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i Austriji, te konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu poslani paketi "sa životinjskim očima" te "impregnirani tekućinom karakteristične boje".

"Snažno osuđujemo današnji čin slanja sumnjivog pisma namijenjenog ukrajinskom veleposlanstvu", priopćio je MVEP Hini.

Hrvatsko ministarstvo dodalo je da je Grlić Radman u razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom "iskazao solidarnost te potvrdio pomoć svih institucija, koje sudjeluju u istraživanju ovog čina zastrašivanja".

Ukrajinska ambasada u Zagrebu nije na upit Hine potvrdila vijest niti iznijela pojedinosti, dodajući da će naknadno objaviti priopćenje na svojim mrežnim stranicama.

Ovaj incident dogodio se nakon šest pisama bombi poslanih na različite adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, veleposlanstvo SAD-a te ured premijera Pedra Sancheza.

"Proučavamo značenje te poruke", napisao je Nikolenko na Facebooku, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio svim veleposlanstvima da pojačaju osiguranje.

Nikolenko na Facebooku također navodi da je vandaliziran stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor u veleposlanstvu u Rimu je rekao da je pred vratima ostavljen ljudski izmet.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Kazahstanu je dobilo prijetnju bombom, no to kasnije nije potvrđeno, dodaje Nikolenko u objavi na društvenoj mreži, prenio je Reuters.

Veleposlanstvo u SAD-u je primilo pismo s člankom koji je kritičan prema Ukrajini, a to pismo, kao i većina ostalih, stigla je iz jedne Europske zemlje, rekao je Nikolenko ne otkrivajući detalje.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo