4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

06.12.2022 / 22:22 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Ruske trupe već umiru od hipotermije: “Postaje kritično. Vidio sam to u Bosni”

Ruske trupe već umiru od hipotermije: “Postaje kritično. Vidio sam to u Bosni”
Foto. Agencije

Zima je stigla na bojišnicu u Ukrajini pa blato i kiša polako ustupaju mjesto snijegu i ledu. Temperature na prvoj crti u Bahmutu ovaj su tjedan već pale na minus 11 stupnjeva Celzijevih.

Ključni faktor zimske borbe u sljedećim mjesecima bit će količina i kvaliteta zimske opreme, hrane i bunkera. Kanada je u listopadu obećala poslati Ukrajini 500.000 komada zimske odjeće, Njemačka 100.000 toplih jakni, a Britanija 25.000 kompleta koji uključuju toplu odjeću, baterijske svjetiljke i vreće za spavanje. Za Ukrajinu će najveći izazov biti da oprema stigne na vrijeme do prve linije, prenosi Jutarnji.hr.

Obuka i moral

“Obuka, moral i vodstvo postaju kritični”, rekao je za britansku TV postaju Channel 4 Ben Barry, bivši zapovjednik britanske vojske koji je služio u Bosni, “Na hladnoći se lako demoralizirati. U Bosni sam vidio drhtave lokalne vojnike koji nisu bili voljni učiniti ništa, osim vratiti se u svoje bunkere i piti.”

Vojni stručnjak Thomas C. Theiner vjeruje da će se Rusi naći u velikim problemima tijekom zime i predviđa da će zbog loših uvjeta i nepripremljenosti umrijeti oko 100.000 ruskih vojnika. Osim nedostatka tople hrane, vreća za spavanje i grijalica, Rusi se suočavaju i s manjkom rovova u kojima se mogu ugrijati. Kako se temperature spuštaju i tlo smrzava, kopanje novih rovova postat će nemoguće.

“Loše opremljene ruske trupe, posebice novaci, već umiru od hipotermije čak i u kampovima za obuku”, rekao je za Daily Express stručnjak za sigurnost Robert Fox.

Modni dizajner

Rebekah Koffler, bivša agentica DIA-e i autorica knjige “Putin‘s Playbook”, ističe kako je do promjene došlo 2008. kad je ruske vojne uniforme počeo razvijati Valentin Judaškin, nekadašnji modni dizajner supruge bivšeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, Raise Gorbačov. Umjesto funkcionalnosti i pragmatičnosti, prioritet je postao stil. “Za razliku od uniformi sovjetske vojske koje su bile dizajnirane za jake ruske zime, moderna ruska vojna uniforma nije optimizirana za niske temperature”, rekla je Koffler.

Ruski neovisni mediji i vojni blogeri objavljuju tekstove o novomobiliziranim muškarcima koji moraju sami kupovati svoju opremu za zimu i vreće za spavanje. U međuvremenu su se pojavili izvještaji da su ruski transportni zrakoplovi Antonov An-124 posjetili Kinu devet puta krajem studenoga, a neki su čak isključili svoje uređaje za praćenje leta. “Kruže glasine da su zrakoplovi sadržavali zimsku odjeću za trupe kako bi se pomoglo Rusiji da nadoknadi nedostatke”, rekla je za Guardian Orisja Lucevič, istraživačica iz think tanka Chatham House.

(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)

Izdvajamo