3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

08.12.2022 / 12:35 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Ukrajina se suočava sa sve češćim nestankom struje nakon ruskih napada

Ukrajina se suočava sa sve češćim nestankom struje nakon ruskih napada
Foto: Vijesti.ba

Ukrajina je u četvrtak izvršila nova hitna isključenja struje kako bi popravila energetsku infrastrukturu oštećenu u ruskim zračnim napadima za koje je nacionalni mrežni operater rekao da su uzrokovali značajne nestašice u opskrbi.

Rusija je gađala elektroenergetska postrojenja širom Ukrajine u posljednjem velikom valu napada u ponedjeljak u doba godine kada potrošnja energije obično raste.

- Od 11:00 sati danas, zbog oštećenja uzrokovanih raketnim udarima na elektrane i visokonaponsku mrežu, sistem ima značajan nedostatak električne energije - rekao je ukrajinski mrežni operater Ukrenergo, prenosi Ukrinform.

Saopćeno je da vremenske prilike otežavaju poboljšanje situacije, jer su zapadne regije suočene s mrazom, kišom, snijegom i jakim vjetrovima koji su uzrokovali zaleđivanje žica, ali da je najteža situacija u istočnim područjima gdje su borbe najžešće.

- U svim regijama postoji nedostatak energije - do trećine onoga što je potrebno - rekao je Oleksandar Starukh, guverner regije Zaporožje u jugoistočnoj Ukrajini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo