8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

08.12.2022 / 18:02 Regija - U Beču

Đukanović: Srbija i RS zastupnice Rusije na Balkanu

Đukanović: Srbija i RS zastupnice Rusije na Balkanu
Foto: Agencije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i bh. entitet Republika Srpska da predstavljaju „zastupnike Rusije“ na Balkanu.

Govoreći na panelu u organizaciji Evropskih Socijaldemokrata u Beču, on je rekao da je 2016. godine u Crnoj Gori Rusija pokušala da sprovede državni udar, kako bi je spriječila da se pridruži NATO-u.

Iako nije uspjela u tome, Đukanović kaže da je bilo očekivano da se Rusija neće lako pomiriti sa „šamarom koji je dobila od jedne male Crne Gore“.

„I nije se pomirila. Ona je vodila svoj hibridni rat svih ovih godina“, rekao je Đukanović dodajući da su onda nastupili „ruski saradnici iz regiona“.

„Ne zaboravite da je Rusija za te četiri godine instalirala dvije svoje baze za vođenje hibridnog rata u regionu, u Srbiji i Republici Srpskoj. To samo slijepac ne želi da vidi“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je Rusija razvila svoj uticaj u brojnim oblastima, da ima razvijene medijske, obavještajno-bezbjednosne strukture, ali i privredno-energetske strukture i da zloupotrebljava pravoslavnu crkvu u regionu.

„Nije ni čudo da male zemlje kao što je Crna Gora nisu u potpunosti uspjele da se odupru takvoj agresiji“, rekao je Đukanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo