3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

22.01.2023 / 20:28 Rat u Ukrajini - "Leopard 2"

Moskva prijeti: Isporuke oružja Ukrajini vode u katastrofu

Moskva prijeti: Isporuke oružja Ukrajini vode u katastrofu
Foto: Agencije
Nastavljaju se silovite borbe na jugu i istoku Ukrajine. Posljednjih dana u prvi je plan došla isporuka njemačkih tenkova "Leopard 2" ukrajinskoj vojsci.

Tenkove trenutno ima 13 država, od kojih su većina članice NATO-a, ali niko ih ne može isporučiti Kijevu bez odobrenja Berlina. Najviše ih, 370, ima Turska, čak 20 više nego Njemačka. Velikim brojem tih tenkova, 326, može se pohvaliti i Španija. Imaju ih još, među ostalima, Austrija, Norveška i Francuska.

Tenk "Leopard 2" Njemačka je predstavila još 1986. godine. Težak je 60 tona, ima moćan dizelski pogon, 120-milimetarsku cijev i napredne sisteme za noćno izviđanje. Svaki vrijedi oko 5 miliona eura. Ukrajina vjeruje da upravo moćni tenkovi savršeno odgovaraju teškim i zahtjevnim terenima na kojima se vodi rat te da bi mogli odigrati ključnu ulogu u obrani zemlje koja se suočava s daleko nadmoćnijom i opremljenijom ruskom vojskom. Iz Rusije stižu upozorenja da bi nove isporuke oružja Ukrajini mogle dovesti do eskalacije sukoba između Rusije i Zapada koja bi svijet dovela do katastrofe.

Uz moderne i sofisticirane sustave, važnu ulogu na bojnom polju ima i tradicionalno oružje iz 20. stoljeća. Za probijanje linije ruskih rovova na istoku zemlje, Ukrajincima trebaju tenkovi. Njemačka suzdržanost kad je riječ o slanju "Leoparda 2" Ukrajini, naišla je na osudu dijela europskih zemalja.

- Možda postoji nevoljkost da se provocira državu koja upravo sada prljavim čizmama plazi po ukrajinskom teritoriju. To je prije svega nemoralno jer je svaki dan za Ukrajinu skup. Svaki dan odgode odnosi ono najvrednije - ljudske živote, kazao je Gitanas Nauseda, litavski predsjednik.

Poljska poručuje da će Ukrajina rat dobiti s Njemačkom ili bez nje. Dok Berlin podržava Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu isporukama oklopnih vozila i protuzračnih ssistema, istodobno oklijeva upustiti se u aktivniju ulogu u sukobu slanjem borbenih tenkova. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da pola Nijemaca ne podržava slanje "Leoparda".

- Nećemo dopustiti da se Europa vrati u vrijeme kada je nasilje zamijenilo politiku, a naš kontinent bio razdiran mržnjom. Naše odluke o isporuci oklopnih vozila i protuzračnih sustava Ukrajini idu u prilog tomu. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Predsjednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, upozorava da bi slanje tenkova Ukrajini moglo naići na nuklearni odgovor. Dok Zapad važe odluku, Kijev upozorava da vrijeme curi. Rusi ulaze u naselja u okolici Bahmuta. Pokrenuli su i novu ofenzivu u regiji Zaporižja.

- U smjeru Zaporižja zauzeli smo povoljnije linije i položaje. Usmrtili smo 85 pripadnika ukrajinskih snaga, uništili nekoliko borbenih vozila i haubica. Pogodili smo i skladište ukrajinske vojske u blizini Malinivke u zaporiškoj regiji, izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

Volodimir Zelenski u Kijevu se susreo s bivšim britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji je u iznenadnom posjetu ukrajinskoj prijestolnici obišao i okolna naselja. Ukrajinska sigurnosna služba SBU razbila je lanac sabotera koji su Rusima dojavljivali koordinate infrastrukturnih objekata navodno radi izvođenja raketnih napada.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo