7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

26.01.2023 / 18:51 Ekonomija - MST BiH

Košarac: Podrška projektima u RS ispit za stranke iz FBiH

Košarac: Podrška projektima u RS ispit za stranke iz FBiH
Foto: RTRS
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je od ključnog značaja da među prvim odlukama novog saziva Savjeta ministara...

...bude odobravanje strateških projekata za Republiku Srpsku.

- Prvenstveno mislim na izgradnju istočne gasne interkonekcije, hidroelektrane 'Buk Bijela' na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju, jer su to razvojni i strateški važni projekti od kojih će svi građani i privreda imati ogromne koristi - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da institucije Republike Srpske vode odgovornu i kredibilnu politiku koja se ogleda u potrebi da se obezbijedi dugoročna energetska stabilnost, pouzdano snabdijevanje gasom, ali i brži ekonomski razvoj, poboljšanje standarda i kvaliteta života, kao i zaštita životne sredine.

- Zbog toga nam je važna realizacija projekta istočne gasne interkonekcije, ali jednako tako i izgradnja hidroelektrane 'Buk Bijela', kao jedne od najvećih regionalnih investicija, te aerodroma u Trebinju, s obzirom na njegov značaj za razvoj hercegovačke regije i Republike Srpske u cjelini - dodao je Košarac.

On je ukazao na značaj obezbjeđivanja dovoljnih količina hrane i energenata za građane i privredu u vremenu globalnih izazova i poremećaja na tržištu.

- Podatak da smo u prošloj godini izvezli električnu energiju u vrijednosti od jednu milijardu KM govori o tome da imamo dovoljno potencijala. Imamo i spremne projekte koji će taj bilans sasvim sigurno povećati - rekao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će nova struktura u Savjetu ministara, odnosno ministri koji dolaze iz Federacije BiH, imati razumijevanje i podržati strateške projekte u Republici Srpskoj, što u prethodnom mandatu nije bio slučaj.

- Otvoreno ću reći da će podrška strateškim projektima u Republici Srpskoj biti ispit za sadašnju političku strukturu iz Federacije BiH koja participira u vlasti na zajedničkom nivou - poručio je Košarac.

On je dodao da će Republika Srpska i njeni predstavnici imati fer i korektan odnos prema investicijama u Federaciji BiH, ukoliko ne bude blokiranja projekata u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara nastaviće da insistiraju na članstvu u inicijativi "Otvoreni Balkan", jer ona znači jaču regionalnu saradnju i povezivanje, te olakšava i unapređuje poslovanje.

- Privrednici iz Srpske i Federacije taoci su politikanstva i političkih predrasuda struktura iz Sarajeva, prvenstveno misleći na SDA, koja se protivi članstvu u 'Otvorenom Balkanu'. Zbog takve politike ispaštaju naši privrednici, jer njihove robe čekaju na granicama i gube dragocjeno vrijeme. Istovremeno, privrednici iz zemalja članica ove inicijative značajno brže i bez zastoja na granicama vrše spoljnotrgovinski promet između Srbije, Makedonije i Albanije - naveo je Košarac.

On je ocijenio da je nedopustivo da domaća privreda bude izolovana iz uspješnih regionalnih tokova, te dodao da očekuje promjenu političkog koncepta iz Federacije BiH spram ovog pitanja.

- Republika Srpska je pokazala da razumije potrebe domaćih privrednika. Svjesni smo koliko benefita donosi 'Otvoreni Balkan' i nećemo odustati od politike regionalnog povezivanja i razvoja - zaključio je Košarac.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo