7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

27.01.2023 / 13:23 Rat u Ukrajini - Rusija

Prigožin i Kremlj odbacili američke sankcije protiv ruske Wagner grupe

Prigožin i Kremlj odbacili američke sankcije protiv ruske Wagner grupe
Foto: Agencije

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin sarkastično je reagirao u petak na nove američke sankcije protiv njegove privatne vojne grupe Wagner, a Kremlj je saopćio da je Washington godinama bezrazložno blatio Wagnera.

 

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak označile Wagner, koji se bori na ruskoj strani u nekim od najintenzivnijih bitaka u ukrajinskom ratu, kao transnacionalnu zločinačku organizaciju odgovornu za rasprostranjena kršenja ljudskih prava.

- Izvršili smo internu provjeru zločina Wagner grupe, ali nismo našli ništa štetno. Ako neko ima bilo kakvu informaciju o zločinima Wagnera, molimo da je pošalje našoj press službi ili da je objavi u medijima, tako da možemo pomoći našim američkim kolegama da formulišu svoj stav - kazao je Prigožin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako to nije prvi put da Washington "demonizira" grupu.

- To traje dugi niz godina. Takve izjave iz Washingtona po pravilu su neosnovane, nema dokaza, nema potvrde, ništa se ne iznosi u javnost - rekao je on.

Nakon godina provedenih u djelovanju u sjeni i negiranju svoje veze s Wagner grupom, Prigožin je prošlog septembra priznao da je osnovao organizaciju, koja je također slala vojnike da se bore u Siriji i u sukobima širom Afrike.

Posljednjih mjeseci se pojavio kao jedna od ključnih ruskih ličnosti u ratu u Ukrajini, javno se sukobljavajući s Ministarstvom odbrane i vojnim generalima zbog posrnule strategije ruske kampanje.

Bivši sitni kriminalac koji je postao čovjek od povjerenja predsjednika Rusije Vladimira Putina, Prigožin regrutira osuđenike iz ruskih zatvora da se bore u Ukrajini, obećavajući im amnestiju u zamjenu za šestomjesečni boravak na liniji fronta. Mnogi od njih su poginuli u ratu.

Britanski vojni čelnici saopćili su prošle sedmice da bi se oko 50.000 Rusa moglo boriti za Wagnera u Ukrajini, skupa sa zvaničnim ruskim oružanim snagama, a osoblje Wagnera optuženo je za višestruka kršenja ljudskih prava u Africi i Ukrajini.

U Maliju i Centralnoafričkoj Republici, grupe za ljudska prava i svjedoci tvrde da su borci Wagnera odgovorni za zločine među kojima su silovanja, masovna pogubljenja, mučenja, otmice djece i fizičko zlostavljanje.

Bivši komandant Wagnera koji se ranije borio u Ukrajini i koji je pobjegao u Norvešku rekao je da je vidio kako su Wagnerovi vojnici upucani u leđa dok su pokušavali pobjeći, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo