4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

27.01.2023 / 13:40 Regija - MVP Srbije

Dačić: Za Srbiju je neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima

Dačić: Za Srbiju je neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima
Foto: FENA

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je službeno stajalište Beograda o francusko-njemačkom prijedlogu  za Kosovo veoma jasno i odgovorno, a to je da Beograd želi nastavak dijaloga, sudjelovanje  u njemu i da o svemu tome treba razgovarati na temelju tog plana.

Prema njegovim riječima, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jasno je priopćio što su "crvene linije", odnosno šta je za Srbiju neprihvatljivo, a "to je članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima".

"To je veoma bitno zato što sam imao prilike čuti i ocjene u Bruxellesu da se Vučić ponio konstruktivno i odgovorno za razliku od Prištine i mislim da je to veoma bitno, da probamo sačuvati  naše državne i nacionalne interese, ali i da sačuvamo Srbiju od raznih prijetnji, ucjena, mogućih sankcija i svega onoga što bi moglo ugroziti budućnost građana Srbije", rekao je Dačić.

Na novinarski upit što očekuje od današnjeg posjeta zastupnika Europskog parlamenta Vladimira Bilčika Srbiji, Dačić je istaknuo kao je današnji posjet jedan od uobičajenih  posjeta koje predstavnici Europskog parlamenta obavljaju, naročito oni koji prate situaciju u pojedinoj zemlji.

"Mi s njima imamo dosta točaka sporenja i Europski parlament je institucija čije odluke nisu obvezujuće za europske organe, ali u svakom slučaju je veoma bitno reagirati na sve ono što nije istina u njihovim izvješćima, ali neovisno od toga mislim da Srbija ima svoj europski put", rekao je Dačić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Izvjestilac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i posrednik Europskog parlamenta za dijalog s Narodnom skupštinom Matjaž Nemec razgovarali su danas sa zastupnicima u srbijanskoj Skupštini.

„Povjerenje među nama je veliko, kao što su veliki izazovi Srbije i EU s kojima moramo suočiti na našem zajedničkom europskom putu. Ali uvjereni smo da ćemo uspješno nastaviti put dijaloga i uzajamnog poštovanja", napisao  je Nemec na Twiteru.

Također danas će u Beogradu u 15.30 sati u zgradi Generalnog  tajništva predsjednika Srbije biti održan sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te europarlamentaraca Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo