8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

04.02.2023 / 17:55 Svijet - Dvije osobe poginule

Velike količine snijega pale u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj

Velike količine snijega pale u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj
Foto: Agencije

Obilan snijeg uzrokovao je nesreće i rasprostranjene nestanke struje u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, gdje su danas najmanje dvije osobe poginule u vremenskim nepogodama.

U Cisiecu, na jugu Poljske u blizini granice sa Slovačkom, starija je žena umrla nakon što je u oluji stablo palo i teško oštetilo njezin dom. Vatrogasci su pronašli penzionerku u kući, rekao je glasnogovornik vatrogasaca novinskoj agenciji PAP.

Žena je također poginula u blizini sjeverne luke Gdanjsk kada je njen automobil udario u stablo, prema kanalu TVN24, koji je izvijestio o više od 140 saobraćajnih nesreća povezanih s jakim snježnim padalinama i skliskim cestama.

Vanredno stanje na sjeveru Slovačke

U sjevernoj Slovačkoj vlasti su proglasile "vanredno stanje" u 27 općina, što dopušta posebne izvanredne mjere i ograničenja, izvijestila je novinska agencija TASR.

Nekoliko popularnih skijališta zatvoreno je za vikend.

Stanovnici regionalne prijestolnice Žiline i obližnjih gradova pozvani su da ne napuštaju svoje domove osim ako je to apsolutno neophodno.

Hiljade bez struje u Češkoj

U Češkoj su stabla koja su pala na dalekovode ostavila desetke tisuća kućanstava bez struje, izvijestila je novinska agencija ČTK.

U blizini mjesta Jablonné nad Orlicí, prema poljskoj granici, službe hitne pomoći morale su spašavati dvoje ozlijeđenih iz njihova automobila nakon što je na njega palo stablo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo