10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

20.03.2023 / 10:09 Politika - Vanredna sjednica

VM usvojilo program ekonomskih reformi za period 2023. - 2025.

VM usvojilo program ekonomskih reformi za period 2023. - 2025.
Foto: Vijesti.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. - 2025. godine ...

... (PER BiH 2023. – 2025.), koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Program ekonomskih reformi 2023. – 2025. godine izrađen je prema smjernicama Evropske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnom i entitetskom nivou.

Fokus je na 25 reformskih mjera u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim nivoima vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka privrednom rastu i razvoju Bosne i Hercegovine u trogodišnjem periodu. Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinisali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Strukturne reforme sadržane u ovom programu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, organizovane su u 13 područja i uključuju upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne skrbi i inkluzije te zdravstvene zaštite.

Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje efikasnosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom saradnjom i koordinacijom svih nivoa vlasti te upravljanje javnim finansijama.

Izradu ovog važnog dokumenta koordinisala je Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine zajedno s Ministarstvom finansija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja u skladu sa svojim nadležnostima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo