17.09.2025 / 23:13 Zanimljivosti - Mnogi ne znaju

Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u fritezu na zrak

Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u fritezu na zrak
Ilustracija
Friteze na zrak posljednjih godina postale su nezaobilazan kućni aparat, hvaljene zbog pripreme hrane s manje ulja i niže potrošnje energije.

Ipak, iako su praktične i svestrane, postoje namirnice koje nikako ne biste trebali stavljati u ovaj uređaj, jer mogu izazvati kvar, oštetiti fritezu, pa čak i predstavljati rizik od požara.

Jedna od najčešćih grešaka je priprema jela s mnogo umaka, poput špageta bolognese ili čilija. Snažan protok vrućeg zraka može prouzrokovati prskanje tečnosti po unutrašnjosti aparata, što je nezgodno za čišćenje i potencijalno opasno. Takva jela bolje je pripremati na šporetu ili u sporokuhaču.

Pohovana hrana s tečnim tijestom također nije pogodna za air fryer. Bez prisustva ulja tijesto se ne stvrdne, već se razlije i može oštetiti uređaj. Ako želite hrskavu koricu, bolja opcija je suhi omotač od brašna i začina.

Mnogi misle da je friteza na zrak idealna za kokice, ali većina modela ne doseže temperaturu potrebnu za njihovu pripremu. Zrna se mogu zaglaviti u grijaču i izazvati kvar ili opasnost od zapaljenja.

Određeno povrće, poput brokule, u air fryeru postaje suho, žilavo i gubi okus. Slično vrijedi i za rižu ili tjesteninu, koje zahtijevaju kuhanje u vodi i nisu pogodne za pripremu u ovom aparatu. Ipak, već gotova jela, poput zapečene tjestenine, mogu se uspješno podgrijati – ali isključivo u posudama otpornim na visoke temperature.

Stručnjaci savjetuju: koristite fritezu na zrak za ono što najbolje radi – hrskavi krompir, povrće, piletinu i slično, dok namirnice s puno tečnosti ili zahtjevnim načinom pripreme ostavite za klasične metode kuhanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo