10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.08.2021 / 18:53 KORONAVIRUS - Više od milion preminulih

Evropa od početka pandemije zabilježila više od 60 miliona zaraženih

Evropa od početka pandemije zabilježila više od 60 miliona zaraženih
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Evropska regija zabilježila je 60.093.393 zaraženih od koronavirusa, među kojima i 1.220.486 preminulih, objavio je Regionalni ured WHO za Evropu u ponedjeljak.

"Kraj pandemije još nije ni na pomolu, i nažalost je do sada u evropskoj regiji registrovano više od 1,2 miliona preminulih", navodi direktorica za vanredne situacije regionalnog ureda WHO za Evropu, Dorit Nitzan, u saopćenju za javnost.

"Bitno je da zemlje nastave s svojim udruženim naporima na zaštiti najranjivijih kategorija ljudi i onih koji su u riziku", dodala je Nitzan.

Izrazila je zabrinutost kontinuirano slabim tempom vakcinacija širom evropske regije, posebno među prioritetnim grupama stanovništva starijeg od 60 godina, zdravstvenim radnicima, štićenicima domova za stare i nemoćne osobe i onih s hroničnim zdravstvenim problemima, a što je potencijal koji može da dovede do većeg broja zaraženih i preminulih.

"Da bi se pandemija okončala moramo rapidno pojačati vakcinaciju, ravnopravno u svim zemljama, uključujući i podršku proizvodnji vakcina, kao primjereno dijeljenje doza za zaštitu najranjivijeg stanovništva u svakoj zemlji", kazala je Nitzan.

Ured Evropske regija WHO također je upozorio u saopćenju da putovanja trenutno nisu lišena rizika.

"Putovanja i masovna okupljanja mogu povećati rizik od zaraze i širenja COVID-19. Ukoliko želite da putujete, razmislite o svojim potrebama i procijenite svoje rizike. Od vaše odluke ovisi kraj ove pandemije", navodi se u saopćenju WHO.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo