11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

31.01.2023 / 21:45 Politika - Lider HDZ-a

Čović: Novi premijer FBiH za 15 dana, Vlada za 20

Čović: Novi premijer FBiH za 15 dana, Vlada za 20
Foto: Agencije

Unatoč previranjima i međusobnim optužbama unutar osmočlanog bošnjačkog bloka, koji je potpisao koalicijski sporazum s HDZ BiH, lider ove stranke Dragan Čović uvjeren je da će federalna vlast biti formirana vrlo skoro, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Ja vjerujem da ćemo mi imati imenovanog predsjednika Vlade FBiH u narednih 15-tak dana i onda ostaje dio oko rasporeda resora. Recimo da to ne bi smjelo trajati duže od 20-tak dana, izjavio je Čović za RTV HB.

Podsjetimo, danas je održan sastanak Osmorke u Sarajevu. Nakon sastanka predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da stranka Za nove generacije više nije partner osmorke. Sarajevski mediji pišu kako se Osmorka podijelila u dva bloka, a sam Nikšić kaže da više nije siguran ni hoće li on biti premijer FBiH. U međuvremenu je SDP BiH dao nalog svojim županijskim organizacijama da pregovaraju o formiranju županijskih vlada sa svim strankama uključujući i SDA.

Čović je govorio i o suradnji s Vladom Republike Hrvatske. Uz ostalo je kazao da je dogovoreno otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Orašju do sredine travnja.

Predsjednik HDZ BiH kazao je kako je s premijerom Hrvatske i predsjednikom HDZ Andrejem Plenkovićem razgovarao o velikim projektima u području prometne i energetske infrastrukture, ekologije, gdje postoji velika mogućnost povlačenja sredstava iz EU, s obzirom da je BiH stekla status kandidata za članstvo u Uniji.

Spomenuo je i južnu plinsku interkeonekciju RH s BiH, kao temu o kojoj se razgovaralo.

Predsjednik HDZ BiH najavio je i kako će nositelji izvršne vlasti u BiH za desetak dana biti u Hrvatskoj.

-Također, predstavnici vlasti RH dolaze uskoro kod nas i time dajemo potporu jedni drugima, kazao je Čović.

Govoreći o Hrvatskom narodnom Saboru čije zasjedanje je najavljeno za subotu, Čović je kazao kako će naglasak biti na zajedništvu hrvatskog naroda, te na onom što je ostalo kao ključni zadatak, a to su izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati napokon u potpunosti mogli birati svoje predstavnike u domove naroda i Predsjedništvo BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo