13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

22.02.2024 / 15:05 Politika - Madrid

Ambasadorica BiH predala akreditive kralju Španije Felipeu VI

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Vesna Andree Zaimović predala je 21. februara 2024. godine na svečanoj ceremoniji akreditive kralju Španije Felipeu VI.

Andree Zaimović je u razgovoru, koji je uslijedio, izrazila zahvalnost kralju Felipeu VI za dugogodišnje prijateljstvo i pomoć Kraljevine Španije uspostavi mira i poslijeratnom razvoju Bosne i Hercegovine, naglasivši da su bilateralni odnosi između naših zemalja odlični.

Podsjetila je i na veliki doprinos koji je dalo 46 000 španskih vojnika raspoređenih u mirovnim trupama u Bosni i Hercegovini, kao i na nedavne uzajamne posjete španskih i bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Potom se zahvalila na kontinuiranoj i bezrezervnoj podršci Španije procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, naglasivši da je to najvažniji cilj naše vanjske politike, te je u tom smislu predstojeći mjesec mart od velike važnosti.

Dodala je da su očekivanja usmjerena na otvaranje pristupnih pregovora u sklopu proširenja EU, što bi predstavljalo bitan korak ka pristupu te u vanjskopolitičkom i geostrateškom smislu kao i u ohrabrenju bosanskohercegovačkih građana.

Kralj Felipe VI iskazao je uvjerenje da će, i ovaj put, Španija pružiti punu podršku Bosni i Hercegovini.

Govoreći o potencijalima ekonomske diplomacije, kralj se osvrnuo na mogućnosti saradnje na poljima infrastrukturnih projekata, ekološke tranzicije i turizma.

U tom smislu, ambasadorica BiH je izrazila očekivanja da će španski zvaničnici učestvovati na predstojećoj regionalnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum.

Tokom sastanka razgovarano je o uspostavljanju avio linije između BiH i Španije te projektima kulturne razmjene.

Ambasadorica je španskom kralju prenijela pozdrave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, uz poziv kralju i kraljici da posjete Bosnu i Hercegovinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo