19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 09:27 Fudbal - Situacija se mijenja

Zeljković 'promijenio ploču'? Ovako je nekada govorio o Barbarezu

Zeljković 'promijenio ploču'? Ovako je nekada govorio o Barbarezu
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog selektora. Po svemu sudeći, to će biti Sergej Barbarez.

Legendarni Mostarac i bivši kapiten Zmajeva godinama je velika želja navijača naše selekcije, uprkos tome što se nakon završetka igračke karijere nikada nije bavio trenerskim poslom.

Barbarez se više puta dovodio u vezu sa preuzimanjem BiH, a najbliže tome bio je prije tri godine. Tada je u utrci za selektora slavio Bugarin Ivaylo Petev, koji je kasnije bilježio sasvim solidne rezultate i vjerovatno će još dugo ostati nejasnoća zašto je uopšte i napuštao klupu Zmajeva.

Ali, to imenovanje Peteva ispred Barbareza izazvalo je gnjev javnosti, na šta se nedugo zatim osvrnuo i tada novopečeni predsjednik NFSBiH Vico Zeljković.

Gostujući u podcastu "Moja garaža, moja pravila", Zeljković je hvalio Sergeja Barbareza kao velikog i legendarnog fudbalera.

"Sigurno se radi o istinskoj legendi fudbalske reprezentacije BiH. Što se tiče igračke karijere, nemu tu nikakvih zamjerki, kapa dolje. I sigurno da je tim nekim svojim statusom u reprezentaciji možda i zaslužio više od ovog Saveza. Ali, isto tako je činjenica da je prije mene 10, 12 godina bio neki prostor i da taj prostor nije iskorišten. Ovdje se pokušalo u nekih mjesec, dva da se nabaci neki teret na mene 'zbog čega nema Barbareza?'. To je potpuno nekorektno, ali OK, razumijem i te ljude što su to tako htjeli da urade", govorio je Zeljković u aprilu 2021. godine, uz zaključak:

"Ja sam sa njim razgovarao dva ili tri puta na ovu temu. Iskreno, bio me pozitivno iznenadio kako gleda na neke stvari. Međutim, na kraju je pao izbor na ovaj način i to je legitimno i i normalno. Ima vremena ispred nas. Niko nije precrtan, niko nije prekrižen. Svako bira svoj put i pravac. Svako mora da zna šta želi".

Vico Zeljković je Sergeja Barbareza prokomentarisao i u septembru iste godine nakon pobjede nad Kuvajtom 1:0 u prijateljskoj utakmici. Konkretno, bio je to Zeljkovićev odgovor na prethodne komentare Barbareza na Twitteru, koji je u to vrijeme bio veliki kritičar bh. Saveza i reprezentacije.

Zeljković je tada, de facto, poručio Barbarezu da neće biti selektor dok je on predsjednik Saveza.

"Barbarez je ljubomoran što nije selektor, a kako radi posao, odnosno ne radi ga nigdje, neće nikada ni biti selektor. Barem narednih osam godina, tako neka uživa u svojim komentarima i puna podrška od mene, ako ga to ispunjava", prenio je SportSport riječi Vice Zeljkovića.

Manje od tri godine kasnije, čini se da će Vico Zeljković promijeniti mišljenje i imenovati Sergeja Barbareza za novog selektora Bosne i Hercegovine.

Time će biti uslišena velika želja bh. navijača, a Barbareza bi čekao izuzetno težak posao, možda i najteži mogući, jer našu selekciju uskoro očekuju dueli sa velesilama poput Engleske, Italije, Njemačke, Holandije, pa i Mađarske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo