22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

14.06.2024 / 23:18 Svijet - Mađarski premijer

Orban: Sanjam ujedinjenje, onda se probudim i vidim da se dame ne mogu dogovoriti

Orban: Sanjam ujedinjenje, onda se probudim i vidim da se dame ne mogu dogovoriti
Foto: Agencije
Mađarski premijer Viktor Orban danas je prekorio liderke krajnje desnih stranaka u Italiji i Francuskoj, jer nisu postigle dogovor o zajedničkom djelovanju u sljedećem sazivu Evropskog parlamenta.

Takav savez, ako mu se pridruže drugi desničarski zastupnici u Evropskom parlamentu, "bio bi najveća parlamentarna frakcija u Evropi", rekao je Orban u intervjuu za Kossuth Radio.

"Sanjali smo o tome (ujedinjenju), a onda se probudimo i ispostavi se kako se dvije dame ne mogu dogovoriti", napomenuo je. Orbanov istup dolazi nakon što je Marine Le Pen prošlog mjeseca pozvala talijansku premijerku Giorgiju Meloni na jedinstvo, piše Politico.

"Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno. Mislim kako ne bismo trebali dopustiti da ovakva prilika prođe pored nas", kazala je tada Le Pen za talijanski list Corriere della Sera.

Međutim, stranka Braća Italije od Meloni dio je grupacije Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, Nacionalno okupljanje od Le Pen djeluje u okviru grupacije Identitet i demokratija. Obje stranke ostvarile su velike pobjede na europarlamentarnim izborima, postignuvši ​​najbolje rezultate ikada.

Kad bi dvije grupacije udružile snage, činile bi drugu najveću grupaciju u Evropskom parlamentu, iza Evropske pučke stranke (EPP).

Meloni ipak nije bila sklona ujedinjenju s Le Pen, već je računala na potencijalni savez s EPP-om i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo