15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.01.2020 / 13:21 Politika - Nakon izbora

Analitičari: Milanović ima šansu ispraviti greške Hrvatske prema BiH

Analitičari: Milanović ima šansu ispraviti greške Hrvatske prema BiH
Foto: Vijesti.ba
Bivši premijer Hrvatske socijaldemokrata Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske. On je u nedjelju u drugom krugu izbora pobijedio aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Odmah nakon pobjede, a i tokom predizborne kampanje, nametlo je ključno pitanje; kakva će biti njegova zvanična politika prema prvom susjedu Bosni i Hercegovini.

Historičar i publicista iz Splita Dragan Markovina kazao je za Vijesti.ba da što se tiče odnosa prema Bosni i Hercegovini tu neće biti nikakve bitne razlike u sadržajnom smislu u odnosu na politiku koju je vodila Grabar-Kitarović.

"Oboje imaju identičan stav o problemima vezanim uz izborni zakon i jednako su slijedili ustaljenu praksu uvažavanja bosanskohercegovačkog HDZ-a i njegovih zahtjeva na svim poljima. Jedina razlika bit će ona formalna, budući da je Milanović puno ozbiljniji i kapacitiraniji čovjek čije izjave i potezi neće svakih mjesec dana izazivati skandale u međudržavnim odnosima", smatra Markovina.

Markovinino mišljenje dijeli i politički analitičar iz Zagreba Boris Rašeta. Što se tiče odnosa budućeg stanovnika Pantovčaka prema BiH kao prvom susjedu, Rašeta kaže da nema neke prevelike razlike.

"I Kolinda i Milanović su po tom pitanju slični. Ni jedno ni drugo ne baštine Mesićev stav prema Bosni i Hercegovini", kaže za Vijesti.ba Boris Rašeta.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Žarko Puhovski upitan kakav se odnos Hrvatske prema BiH može očekivati nakon pobjede Zorana Milanovića, također je kazao kako je uvjeren da neće doći ni do kakvog zaokreta u hrvatskoj politici.  

Profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić kazao je uoči izbora za Vijesti.ba da bi Hrvatska naročito trebala graditi dobre odnose sa BiH, prema kojoj su se mnogi hrvatski političari, "uglavnom desne provenijencije, ponašali pokroviteljski i u nju dolazili bez obavijesti samo jednom narodu".

"A znamo prethistoriju toga. Znamo šta je radio Franjo Tuđman u vezi s tim i da to ljudi ne zaboravljaju tako lako. A za sve te greške treba dugo vremena da se isprave. Iskreni, dobri potezi od strane visokopozicioniranih političara najbrže bi to mogli napraviti. E sad, da li će to naši političari shvatiti, i napraviti, zbilja je teško procijeniti", kazao je Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.  

Dosadašnja hrvatska politika prema BiH, osim vremena kada je na čelu zemlje bio Stjepan Mesić i donekle Ivo Josipović, ogledala se uglavnom na saradnji s hrvatskim narodom u BiH ili bolje reći HDZ-om.

Vrijeme je da Zoran Milanović promijeni takvu politiku i pokaže da je evropski orijentiran političar kakav je se predstavljao u predizbornoj kampanji.  


H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo