7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

08.01.2020 / 17:41 Svijet - Američki predsjednik

Trump se obratio naciji: Spremni smo na mir, Iran da se povuče

Trump se obratio naciji: Spremni smo na mir, Iran da se povuče
Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji suočen s jednim od najvećih izazova u svom mandatu nakon što je Iran ispalio balističke projektile na dvije iračke baze u kojima se nalaze američki vojnici.

Trump je počeo obraćanje riječima: Dobro jutro. Nijedan Amerikanac nije bio povrijeđen u sinoćnjem napadu. Nismo imali gubitaka, svi vojnici su sigurni. Šteta je minimalna. Naše snage su spremne na sve.

Dodao je da nijedan američki i iraki život nije izgubljen zbog sistema ranog upozorenja.

- Čestitam svim vojnicima što se bore tako dugo, od 1979. Ti dani su gotovi i sada smo tu da borimo protiv nuklearnih prijetnji. Prošle sedmice smo poduzeli mjere da se odupremo teroristima, eliminisali smo najvećeg teroristu Sulejmanija, rekao je Trump.

Dodao je da je Sulejmani planirao nove napade na SAD, „a mi smo ga zaustavili“.

- Trebalo smo ga ubiti odavno. Poslali smo ozbiljnu poruku. SAD će odmah uvesti nove ekonomske sankcije Iranu i one će ostati na snazi sve dok se Iran ne povuče, najavio je Trump i dodao:

- Iran mora prekinuti svoje nuklearne ambicije. Vrijeme je da Europa i Kina postanu svjesne ovoga. Moramo postići dogovor s Iranom kako bi svijet bio sigurnije mjesto.

Pružili smo im milijarde dolara pomoći, a umjesto da nam kažu "hvala", oni su vikali "smrt Americi" te stvorili pakao u Jemenu, Iraku i Siriji. Iranski režim je čak i unutar svoje države pobio oko 1500 prosvjednika, a sada taj isti režim nastoji razviti nove projektile", rekao je Trump i dodao:

- Moramo postići dogovor s Iranom kako bi svijet bio sigurnije mjesto. Moramo poslati poruku Iranu, vaša kampanja terora više neće prolaziti".

Dodao je da će već danas poslati poruku članicama NATO-a.

Mi smo vodeći proizvođač nafte i plina u svijetu, ne ovisimo o nafti s Bliskog istoka, zaključio je.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo