0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

13.01.2020 / 12:55 BiH - Kontinuirano ulaganje

Za poboljšavanje položaja mladih u budžetu Općine Centar izdvojeno 545.000 KM

Za poboljšavanje položaja mladih u budžetu Općine Centar izdvojeno 545.000 KM
Foto: Ilustracija
Zakon o mladima FBiH propisao je, između ostalog, obavezu svih općina da u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih te intenziviranje rada sa mladima i omladinskih aktivnosti.

Za tu namjenu u budžetu Općine Centar izdvojeno je 545.000 KM.

Tačnije, u okviru tekućih programa budžeta Općine Centar, posebno je izdvojen tekući program "Kontinuirana briga o mladima" za koji je u 2020. godini obezbijeđeno oko 285.000 KM, te dodatnih 260.000 KM za poticaj zapošljavanja mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih.

U okviru kontinuirane brige o mladima, Općina Centar, uz podršku koju pruža njihovom obrazovanju, zapošljavanju, kulturnim i sportskim projektima, daje potporu i stambenom zbrinjavanju mladih.

Od 2017. godine u Općini Centar je na snazi Odluka o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina. U budžetu za 2020. godinu za ovu namjenu izdvojeno je 70.000 KM, a sredstva se raspoređuju na osnovu javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, a u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, tj. do utroška budžetskih sredstava planiranih za ovu namjenu.

Za implementaciju Strategije prema mladima Općine Centar za period 2012-2020. godine izdvojeno je ukupno 70.000 KM. U okviru tih sredstava 20.000 KM je planirano za obilježavanje Dana mladih općine Centar i organizaciju izleta za mlade, 10.000 KM planirano je kao grant JU Biblioteke Sarajeva za potrebe besplatnog članstva mladih osoba do 35 godina starosti u odjeljenjima ove ustanove.

U budžetu je također obezbijeđena stavka u iznosu od 50.000 KM za finansijsku podršku dobitnicima najvećih priznanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru kulture i mladih Općine Centar izdvojeno je 40.000 KM za projekte za mlade s ciljem edukacije, druženja, podsticanja i razvijanja talenata kod mladih osoba.

U ovogodišnjem budžetu izdvojeno je i 25.000 KM za mobilnost mladih kao i 30.000 KM kao podrška aktivizmu mladih. I ova sredstva se raspoređuju putem javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, a u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, odnosno do utroška budžetskih sredstava planiranih za ovu namjenu.

Budžetska izdvajanja za mlade imaju za cilj kontinuirani rad na poboljšanju njihovog položaja, aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu i stvaranje okruženja kako bi mladi imali veće šanse i perspektivu za bolje sutra. Iz Općine Centar govore kako će brigu o mladima nastaviti i u budućem periodu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo