9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

13.01.2020 / 19:04 Svijet - Okončan sastanak

Kraljica Elizabeta podržala Harryja i Meghan

Kraljica Elizabeta podržala Harryja i Meghan
Foto: AFP / Vijesti.ba
Kraljica Elizabeta završila je sastanak s prinčevima Charlesom, Williamom i Harryjem koji se danas održavao na imanju Sandringham i postignut je dogovor. Meghan i Harry definitivno napuštaju kraljevske dužnosti, a kraljica ih je odlučila podržati.

"Danas je moja obitelj imala vrlo konstruktivne rasprave o budućnosti mog unuka i njegove obitelji. Moja obitelj i ja u potpunosti podržavamo Harryjevu i Meghaninu želju da počnu novi život kao mlada obitelj. Iako bismo voljeli da oni ostanu stalno zaposleni članovi kraljevske obitelji, poštujemo i razumijemo njihovu želju da žive samostalnim životom kao obitelj, a da pri tome ostanu cijenjeni dio moje obitelji", napisala je kraljica, prenosi Index.

Kraljica je dodala da su njezin unuk i snaha jasno rekli da više ne žele trošiti novac poreznih obveznika u Velikoj Britaniji. Također, u prijelaznom razdoblju će princ Harry i Meghan živjeti na relaciji Velika Britanija - Kanada. Elizabeta II. u priopćenju kaže da se obitelj mora dogovoriti oko još nekih detalja, a to će napraviti ovih dana.

Među njima je, među ostalim, iznos financijske donacije princa Charlesa koji bi trebao pripasti paru od prihoda sa njegovih privatnih imanja, pitanje njihovih kraljevskih titula i opseg komercijalnih transakcija za koje će princ Harry i Meghan biti ovlašteni.

Harry, Meghan i njihov sin Archie proveli su Božić u Kanadi, a bivša američka glumica vratila se tamo ovog tjedna. Otišli su tamo na produženi odmor nakon što su iskazali svoju nelagodu zbog snažne kritike britanskih tabloida koji kritiziraju navodne ćudljivosti Meghan Markle i njezin luksuzni načina života.

Odluka princa Harryja i njegove supruge Meghan da se distanciraju od monarhije u Britaniji je izazvala buru. Tisak ih je žestoko optužio za licemjerje, prenosi Hina.

Times smatra da postupak Harryja i Meghan "ima sva obilježja sebičnosti i naglosti po kojoj je Harry zloglasno poznat". Mediji iznad svega kao veliko licemjerje kritiziraju njihovu želju da budu financijski neovisni. Kraljevska apanaža, koje se žele odreći, samo je pet posto njihovih službenih troškova. Ostalo im plaća Harryjev otac, princ Charles, od prihoda sa svojih privatnih imanja.

Istodobno će troškovi njihova osiguranja, budu li živjeli na dva kontinenta, iznimno porasti. A to plaćaju porezni obveznici. Baš kao što su platili 2,4 milijuna funti za nedavnu obnovu njihove rezidencije.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo djete, Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora za kojeg Harry nije želio kraljevsku titulu.

Par je posljednjih mjeseci govorio o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo