8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

14.01.2020 / 11:59 BiH - Sastanak s Kopačom

Džindić: Ispunjenje obaveza FBiH je negdje na nivou 80 procenata

Džindić: Ispunjenje obaveza FBiH je negdje na nivou 80 procenata
Foto: Fena / Vijesti.ba
U okviru tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom „Ispunjavanje obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice - status implementacije u Federaciji BiH“, prije sjedice je održan ...

... sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačom.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić je nakon sastanka izjavio novinarima da je na sastanku dogovoren način na koji će biti predstavljeno ispunjenje obaveza Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici.

Dodao je da je njegov prijedlog bio da su se sastanak ili sjednica trebli održati u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a ne na nivu Federacije, s obzirom na to da je BiH potpisnica sporazuma, „a da se svakako treba raspravljati o ovoj temi u smislu šta smo ispunili uime BiH“.

- Napravili smo čak i jednu komparaciju ispunjenja obaveza s entitetom Republika Srpska. Dakle, danas ćemo pokazati iz osam oblasti ili osam zakona, transponovanja osam zakona u zakonodavstvo BiH ili Federacije BiH, šta smo uradili i koliko smo procentualno ispunili obaveza - naveo je ministar Džindić.

Kaže da po nekim analizama koje su uradili u posljednjih mjesec dana, pripremajući se za današnju tematsku sjednicu Predstavničkog doma federalnog parlamenta, ispunjenje obaveza Ferderacije BiH je negdje na nivou 80 procenata.

Dakle, napomenuo je da imaju zastoj na implementaciji Zakona o električnoj energiji i gasu.      

- Naša inicijativa danas će biti, prijedlog kroz zaključak, da idemo na razdvajanje ovog zakona na dva zakona – zakon o električnoj energiji koji je u suštini već usaglašen između dva entiteta i posebno zakon  o gasu, s obzirom na to da smo svjedoci  da je zakon o električnoj energiji bio 'talac' nekoliko godina neusvajanja zakona o gasu - istaknuo je ministar Džindić.

Što se tiče ostalih stvari, naveo je prigovor Evropske energetske zajednice na gradnju Bloka 7.

- Napravili smo kompletnu analizu slučaja. Danas ćemo uime Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva i uime Elektroprivrede prezentirati način na koji je dobivena garancija za izvršenje ovog projekta. Također ćemo pokazati sve dokumente koji pokazuju da je Federacija uradila sve po zakonu i po pravilima kako se od nas traži - kazao je Džindić.

Dodao je da se u prezentaciji koju su dobili sinoć od Janeza Kopača, vidi da neke podatke nije imao, te će danas na sjednici pokušati pokazati te podatke i papire i „pokušati zajedno kao Predstavnički dom da dođemo do sinhronizovanih i dogovornih zaključaka koji će dovesti do toga da Federacija u 2020. godini ispuni preostalih 20 posto obaveza“.

Naveo je da će na sjednici Predstavničkog doma, u uvodnom obraćanju, reći šta je sve urađeno.

- Očekujemo od Janeza Kopača da u svom izlaganju obrazloži zbog čega on smatra, uime Sekretarijata Energetske zajedice, da tu postoji elemenata državne pomoći, a onda ćemo mi papirima pokazati zašto mi smatramo drugačije i da smo svaki dio zakona koji je tretirao ovu oblast ispoštovali - kazao je resorni ministar.

Što se tiče zakona o gasu, naveo je da je u radnoj verziji zakona još krajem 2016. godine taj zakon trebao da uđe u parlamentarnu proceduru, odnosno proceduru ustavanja u Vijeću ministara BiH i da su tada RS i Federacija dale pozitivno i uslovno pozitivno mišljenje.

- Republika Srpska je dala pozitivno mišljenje zato što je Ministartvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zajedno sa Sekretarijatom Energetske zajednice, prihvatilo sve primjedbe od strane Vlade RS. Kada budu prihvaćene sve primjedbe normalno je da ćete dati saglasnost ili pozitivno mišljenje. Vlada Federacije je dala pozitivno mišljenje, uz jedna uvjet, da se zakon koji je u formi nacrta Radne grupe bio tada napravljen, da se pusti u redovnu proceduru na Vijeće ministara BiH, da ga pregleda Ured za zakonodavstvo, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i da ocijene ustavnost tog zakona, s obzirom na to da smo mi na nekih pet elemenata našli da je taj zakon neustavan - kazao je ministar Džindić.

Na žalost, dodao je on, tad je taj zakon naišao na opstrukciju i neusvajanje u Vijeću ministara BiH.

- Nadam se da će ovaj današnji prijedlog razdvajanja zakona o električnoj energiji i zakona o gasu dobiti podršku i da ćemo konačno vrlo brzo dobiti zakon o električnoj energiji, koji je potpuno usaglašen i može već biti u ovom mjesecu na sjednici Vijeća ministara BiH. A zakon o gasu probati u nekoj novoj radnoj verziji, kroz dvije radne grupe, uključujući FERK, DERK i sve druge regulatore koji prate ovu oblast, da se inovira i napravi uz neki minimalni broj članova koji će deefinirati nadležnost države nad ovim gasnim sektorom - kazao je ministar Džindić.              

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo