9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

14.01.2020 / 12:19 Regija - Kritika Plenkoviću

Niko se u EU ne bi trebao ponašati kao Hrvatska

Niko se u EU ne bi trebao ponašati kao Hrvatska
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Među europarlamentarcima koji su se jutros u EU parlamentu obratili hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije bila je i Šveđanka Malin Björk, prenose Vijesti.ba.

Žestoko je kritizirala Hrvatsku zbog problema s vladavinom prava i s migrantima. Sve je to slušao Plenković, javlja Index.

"Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Osobno sam, nakon što pročitala izvješća, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani", poručila je Björk.


Pa nastavila.

"Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti", upozorila je europarlamentarka iz Švedske.

"Dodala je da se "niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi".

"Doista, tome treba stati na kraj. Treba postojati jedan neovisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija", zaključila je Björk, inače članica Kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Hrvatski zastupnik EPP-a Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom "vrlo kratkom" posjetu granici i sama vidjela 25 "pushbackova".

Plenkovićev odgovor na kritike europarlamentaraca na ponašanje s migrantima

Plenkoviću su i drugi eurozastupnici predbacivali ponašanje s migrantima.

"Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot", rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se "hrvatska, europska i buduća granica Schengena" štiti sa 6500 policajaca.

Rješenje je zaštita vanjske granice, posebice one između Turske i Grčke na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta, rekao je Plenković dodavši i kako Europa može djelovati na kriznim područjima s humanitarnom pomoći, ekonomskom snagom, posredovanjem u sukobima i drugim alatima.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Keller je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a ustvrdila da se uništava imovina migranata, kako ih se tuče te čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila.

"To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje", rekla je Njemica, pa zaključila: "Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Ne ćemo okretati glavu od toga".

Plenković je odgovorio kako hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

"To kažem kao netko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti"­, rekao je premijer i naglasio kako se sve pritužbe na ponašanje policije istražuju.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo