8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

14.01.2020 / 14:55 Politika - Tematska sjednica

Kopač bh. vlastima: Zbog Bloka 7 jednom ćete imati glavobolju

Kopač bh. vlastima: Zbog Bloka 7 jednom ćete imati glavobolju

U ovom trenutku svega tri termoelektrane (TE) grade se u cijeloj Evropi, a jedna od njih je Blok 7 u Tuzli.

Poručio je ovo direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač, odgovarajući na pitanja federalnih zastupnika na tematskoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH, posvećene ispunjavanju obaveza FBiH iz Ugovora o uspostavljanju EEZ.

Druge dvije termoelektrane, kako je rekao, su Kostolac u Srbiji i još jedna u Poljskoj, u kojoj ipak razmišljaju o prekidu njenog investiranja, a samim tim i izgradnje.

- U BiH i dalje nema oporezivanja emisija CO2. Da li će se to desiti za pet ili deset godina, ne znam, ali jednom će toga biti. I tad će to imati veoma veliki utjecaj na ekonomiku te termoelektrane. Ali to je vaš problem, svakome je dozvoljeno da radi u korist svoje štete - naveo je Kopač.

Kad termoelektrana bude izgrađena, navodi kako je pitanje da li će funkcionirati, jer će vjerovatno biti preskupa, prenose Vijesti.ba.

- A ako otvorite tržište, onda će tu biti dosta jeftinije struje iz drugih izvora. Sve to treba uzeti u obzir - jasan je Kopač.

Kada je u pitanju medijacija za Tuzlu, ona je, kaže Kopač, započeta, ali je jedan od uslova bio da se obustave sve aktivnosti vezano za izdavanje garancije.

- FBiH je u međuvremenu, mi to nismo znali, potpisala garancijski ugovor, i kad smo to saznali, što je bilo 10 dana kasnije, rekli smo da je to završeno i da nema više potrebe o tome da raspravljamo, jer se više ništa ne može mijenjati - potcrtava Kopač.

Kao posljedicu svega toga, napominje, Elektroprivreda BiH od sad će uvijek imati mrlju na svojim bilansima, a posebno ukoliko BiH uđe u EU - tada će morati retroaktivno platiti svu nedozvoljenu državnu pomoć. To bi odmah, naglašava Kopač, bio bankrot Elektroprivrede BiH.

Sekretarijat EEZ započeo je prekršajni postupak, koji Bosna i Hercegovina sada ne može ni spriječiti, niti ispraviti, jer je garancija već data. Taj postupak doći će do kraja, a onda će uslijediti sankcije…, prenose Vijesti.ba.

- Sve to nije dobro, ali nije ni tragično. Vjerovatno će se TE izgraditi, jer ste tako odlučili, ali ja mislim da ćete jednom imati glavobolju. Ne sada, ali za mnogo godina - potcrtava Kopač.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo