9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

16.01.2020 / 14:50 BiH - Član Predsjedništva BiH

Dodik: SPC-u u Sarajevu vratiti njenu imovinu

Dodik: SPC-u u Sarajevu vratiti njenu imovinu
Foto: SRNA
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da se mora riješiti pitanje nevraćene imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu.

Dodik je na Božićnom prijemu koji je upriličio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom ocijenio da ovaj prijem pokazuje da BiH ima potencijal da uvažava različite vjere, ali da je današnje okupljanje ipak u sjenci činjenice da SPC nije vraćena imovina i da objekte milionske vrijednosti u Sarajevu zadržavaju federalne i kantonalne vlasti, koje ništa ne čine da se to pitanje riješi.

"Ovo je po ko zna koji put da se organizuje prijem za Božić, a da se ponavlja ista matrica - da niko ništa nije uradio po tom pitanju. To govori o odnosu Sarajeva prema SPC, koji je katastrofalno loš, koji ne može da pokaže da je ovaj grad multietičan, jer ne uvažava osnovna prava, a to je pravo vjerske zajednice na imovinu", rekao je Dodik.

On je napomenuo da u ovom pogledu ni međunarodna zajednica ništa nije učinila.

"To pokazuje da je to sprega međunarodnog faktora i vlasti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo da se ta imovina ne vrati", navodi Dodik.

On je dodao da ni pokušaji dogovora na najvišem nivou nisu dali rezultata, podsjetivši da je prije 15 godina na sastanku u Vašingtonu utvrđena obaveza da se to pitanje riješi, ali ni do sada nije riješeno.

"To govori da Sarajevo ne može da ima epitet grada koji uvažava sva prava", rekao je Dodik i poručio da pitanje vraćanja imovine SPC-u mora biti riješeno.

Dodik je na prijemu svim ljudima poželio zdravlje i sreću, kao i društvu u cjelini, istakavši da je Božić vrijeme okupljanja i mirboženja.

On je mitropolitu Hrizostomu zahvalio na organizovanju prijema, dodavši da je na današnji skup došao da svim ljudima prenese pozdrave mira.

"Pravoslavci se okupljaju za vrijeme Božića ne samo da se pozdravljaju, već i mirbože, i zato je pozdrav 'Mir Božiji, Hristos se rodi' upućen svim ljudima kao želja za mir, stabilnost i sreću", rekao je Dodik novinarima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo