8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.01.2020 / 16:18 Svijet - Novi zakon

U Beču nema mjesta za ilegalne kladionice

U Beču nema mjesta za ilegalne kladionice
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U glavnom gradu Austrije su od 2015. godine do danas zatvorene ukupno 43 kladionice, zaplijenjena 652 ilegalna automata i konfiskovano 220.000 eura gotovog novca, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

U skladu s najnovijom presudom Upravnog suda u Beču, sve firme koje se bave igrama na sreću moraju da imaju odgovarajuću pokrajinsku dozvolu nezavisno od toga da li je njihovo sjedište u inostranstvu ili ne.

- Ovo je poruka svima da u Beču za ilegalne kladionice nema mjesta - izjavila je članica gradskog vijeća Ulli Sima.

- Praksa da se klađenje odvija iz inostranstva bez pokrajinske dozvole se od sada smatra ilegalnom - dodala je.

Beč je u januaru 2015. godine donio novi zakon kojim se zabranjuju igre na sreću, čime je izmijenjen stari zakon iz 1919. godine. Nakon ovih mjera, broj ponuđača igara na sreću je smanjen, ali je broj sportskih kladionica značajno povećan.

Naredne godine je grad reagovao usvajanjem novog zakona o klađenju, koji štiti omladinu i igrače i propisane su stroge sankcije za kršenje zakona.

Intenzivne i nenajavljene kontrole kladionica upotpunjene su i drugim regulativama:          maloljetnim osobama nije dozvoljeno klađenje; klađenje uživo je dozvoljeno samo kod propisanih trenutaka (npr. u fudbalu - poluvrijeme i kraj utakmice).

Nije moguće klađenje o tome "kada će biti sljedeći žuti karton/korner"i slično.            Zabranjeno je klađenje na snimljene sportske događaje; mjesečno oporezivanje kladionica iznosi 350 eura; pooštreni su propisi za kladioničare i od njih se zahtijeva kreditna sposobnost, potvrda o nekažnjavanju, poštovanje pravilnika za priređivanje igara na sreću, postojanje sistema upozorenja kojim se softverski prate i provjeravaju unijeti podaci. Kod pojedinačnih unosa (npr. na benzinskim pumpama ili gastronomskim preduzećima), maksimalni ulog iznosi 50 eura.

Potrebno je stručno mišljenje da je automat legalan, uvedena je dužnost identifikovanja osoblja i kladioničari su dužni da obuče zaposlene u vezi sa zavisnošću od igara na sreću.

Kladionice imaju diskreciono pravo limitiranja ili blokiranja računa; u slučaju nelegalnog klađenja, kladionici se oduzima licenca, a dozvola pri drugom prekršaju Zakona o igrama na sreću ili Zakona o zaštiti mladih.

Jedna od propisanih mjera je smanjenje rizika i provođenje mjera borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a minimalna kazna je 2.200 eura po automatu.

Ulozi iznad 1.000 eura, kao i dobici iznad 2.000 eura moraju da se evidentiraju, kao i osobe koje ulažu i/ili podižu dobit.

Propisana je zaštita podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka iz 2017. godine;    čak i ako lokal ima samo spoljašnji izgled kladionice, smatrat će se da njegov vlasnik mora da ispunjava sve obaveze kao i kladionica. Ova mjera je uvedena kada su kladionice počele uživo da prenose sportska dešavanja bez ponude klađenja u lokalu. Lokali su nudili "ambijent za klađenje" dok su klijenti preko privatnih pametnih telefona mogli da se klade online.

Vremensko ograničenje prve dozvole za vođenje kladionice ili evidentiranje klađenja je tri godine; u slučaju prekršaja pristupa evidenciji klađenja, od kladionice može da se zahtijeva biometrijski kontrolni sistem.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo