8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

17.01.2020 / 13:45 BiH - Zagađenje zraka

Vlada KS ukinula 'Uzbunu', a na snazi 'Upozorenje'

Vlada KS ukinula 'Uzbunu', a na snazi 'Upozorenje'
Arhiv / Vijesti.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela Odluku o ukidanju epizode "Uzbuna" jer je došlo do smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim ...

... zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Tvakvu odluku Vlada je donijela i na osnovu činjenice da je za vikend prognozirana promjena vremena i konačno slabljenje temperaturne inverzije na duži period.

S obzirom na to da su se i jutros zadržale povišene vrijednosti PM10 iznad graničnih, te su u 08.00 sati iznosile -  Otoka 119 i Ilijaš 132 i Ilidža 112 µg/m³, predložileno je Vladi da na snazi zadrži epizodu "Upozorenje" u svim zonama KS.

U okviru te epizode obavezno je da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3ºC., te smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje za minimalno 20 posto.

Obavezna je i primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, i na najmanje 40 posto najprometnijih lokalnih cesta, kao i osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama putem znakova i naredbi.

Nadalje, epizoda podrazumijeva zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, a koju su dužni osigurati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i općine; te zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Također, u zoni A, a koja podrazumijeva općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, a uvodi se i zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Osim toga, u zoni A se predviđa i pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije i uslužnih djelatnosti radi rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i osiguranja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama.

U isto vrijeme, na snazi ostaju i mjere iz epizode "Pripravnost".

Iz Vlade su ponovno uputili apel svim obveznicima da se pridržavaju primjene Plana interventnih mjera, kao i stanovnicima da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo