25°C
Mostar 24°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.01.2020 / 15:28 BiH - KCUS

Nabavka novog 4D CT simulatora, iskorak u liječenju onkoloških bolesnika

Nabavka novog 4D CT simulatora, iskorak u liječenju onkoloških bolesnika
Foto: KCUS
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napravio je novi iskorak u liječenju onkoloških bolesnika nabavkom najnovijeg savremenog 4D CT simulatora, koji se koristi u terapiji najtežih onkoloških bolesnika.

Aparat omogućava  provođenje savremenih i visokosofisticiranih radioterapijskih tehnika (IMRT, VMAT/RapidARc , SRS/SBRT).

Aparat je opremljen najsavreminijim softerom za obradu slike i izradu 4D rekonstrukcije što je od ogromnog značaja za planiranje i provođenje najsavremenijih radioterapijskih tretmana, prvenstveno stereotaktičke radiohirurgije (SRS) i stereotaktičke radioterapije tijela (SBRT).

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof.dr Semira Bešlije uz novi 4D CT simulator nabavljena je i dodatna oprema za provođenje naprednih radioterapijskih tehnika prvenstveno kod karcinoma pluća, dojke i jetre.

Novi CT simulator idealan je za simulaciju organa u pokretu prvenstveno srca i pluća, pri čemu se smanjuje i količina kontrasta koji se koristi pri klasičnim CT snimanjima.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da se nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS-u vrši shodno postojećem Planu i listi prioriteta.

- Danas je instaliran najsavremeniji 4D CT simulator, a u narednom periodu imamo u planu nabavku novog aparata za brahiterapiju. U protekle četiri godine poduzeli smo maksimalne napore da Onkološku kliniku dovedemo u red vodećih u regionu – kazala je Izetbegović.

Dodala je da je stalni problem nedostatak citostatika koje KCUS ne može nabavljati, te da im citostatike nabavlja i isporučuje FZZOiR, naglasivši da je potrebno da pacijenti to znaju, saopćio je Press KCUS-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo