0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.01.2020 / 20:18 Kultura - Sarajevo

Film 'Put oko svijeta za 80 dana bez para' - poruka nade i lekcija humanosti

Film 'Put oko svijeta za 80 dana bez para' - poruka nade i lekcija humanosti
Foto: FENA - Vijesti.ba

Godišnjica Sporazuma o francusko-njemačkom prijateljstvu, koja se obilježava svakog januara od 1963., obilježena je i u Sarajevu večerašnjom projekcijom filma koji, po tvrdnjama organizatora, odiše nadom, pozitivnošću i optimizmom.

To je film „Put oko svijeta za 80 dana bez para“ režisera Muammera Yilmaza i Milana Bihlmanna, prikazan tim povodom u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u organizaciji ambasada Francuske i Njemačke u Bosni i Hercegovini, Goethe Instituta i Francuskog instituta u BiH.

Uoči projekcije, francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson zvanicama je rekao da je to odlična poruka nade na početku 2020. godine jer film nudi izvrsnu lekciju iz humanosti, o ljudima spremnim da pomognu drugom čovjeku mada su ga tek sreli, što je dokazao francusko-njemački rediteljski dvojac.

Otpravnica poslova u Ambasadi Njemačke u BiH Petra Kochendörfer također se obratila zvanicama i suštinu Jelisejskog francusko-njemačkog sporazuma o prijateljstvu iz 1963. godine ilustrirala riječima da su dvije zemlje, oko 20 godina po završetku sukoba u Drugom svjetskom ratu, zajedno odlučile da se okrenu budućnosti.

Iz toga je proistekla saradnja na mnogim poljima, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su  22. januara 2019. potpisali novi sporazum o suradnji koji podsjeća na značaj francusko-njemačkih veza zasnovanih na zajedničkoj svijesti o miru i demokratiji.

- Da li biste se usudili krenuti na put oko svijeta? I to bez para? Kako se odlučiti na ovakav poduhvat računajuću na dobrotu ljudi širom zemaljske kugle? Od Pariza, preko srednje Evrope, Turske, Irana, Indije, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, do povratka u Pariz za tačno 80 dana? Muammer Yilmaz i Milan Bihlmann vode vas na ovu jedinstvenu avanturu – naveli su organizatori večerašnje projekcije ukazujući gledaocima na snažnu poruku filma prikazanog već u desetak zemalja.

Jelisejski sporazum potpisali su 22. januara 1963. francuski predsjednik Charles de Gaulle i kancelar Konrad Adenauer dajući time značaj pomirenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo