9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

17.01.2020 / 20:24 Ostali sportovi - U Gradskoj banji

Klub skakača Mostari pokrenuo školu skakanja

Ideja o Školi skokova Kluba skakača u vodi Mostari konačno je zaživjela. I to u mjesecu januaru, u vrijeme kada se u Neretvi ne kupa apsolutno niko.

Treninzi za mlade skakače odvijaju se u Gradskoj banji pod palicom rekordera po broju osvojenih titula u Skokovima sa Starog mosta - Lorensa Liste. On je nakon što je ljetos izjednačio rekord Emira Balića objavio kraj skakačke karijere, te je u prvim izjavama za medije najavio rad sa mladim skakačima, obzirom da u Mostaru danas ne postoji talentovan mladi skakač koji izvodi stil lasta – jedan od prepoznatljivih brendova ovog grada. Upravo to je i bio najveći motiv za Listu.

- Iskreno, iznenađen sam kako skaču ova djeca. Oni koji su starosne dobi četiri ili pet godina bez straha skaču sa najviših skakaonica. Za nas je najvažnije da smiju, jer kada je situacija takva onda ih možemo isklesati i od njih napraviti dobre skakače. Cilj nam je i da junior koji skaču na noge ohrabrimo da počnu skakati i na glavu, izjavio je Listo.

Podsjetio je i na organizacijske probleme sa kojim se suočio na samom početku, ali i na negativnu propagandu o navodnom zagađenju Neretve, koja djecu odmiče od rijeke i skakaonica.

- Misterija je ta priča o zagađenju. Ne znam odakle ta kampanja. Nadam se da ćemo uskoro dobiti pravu istinu o kolektorima, mulju, Uborku i svemu ostalom. Ne smijemo dok to ne riješimo djecu forsirati u Neretvu. Uzet ćemo uzorke i istraživati. Nadam se da taj pritisak može rezultirati nečim pozitivnim za sve ovo, kazao je Listo.

Škola koja je večeras započela sa radom, prema riječima predsjednika Kluba skakača Mostari Semira Drljevića – Lovca, je posljednji vapaj za očuvanje tradicije koja se, kako tvrdi, svjesno ruši iz određenih centara moći. Kaže kako svake godine početkom juna započinje negativna kampanja o navodnom zagađenju Neretve, a sve kako bi se djeca odmakla od skakaonica. Zbog toga je, prema njegovim riječima, i prekinut nekadašnji Junior Tour.

Posebno sretan bio je Emir Balić. On je rekao da se ono što se desilo večeras u Gradskoj banji u Mostaru, moralo dogoditi najmanje 60 godina ranije.

- Da smo tada uradili to što radimo danas, siguran sam da bismo imali olimpijske šampione u skokovima, rekao je legendarni skakač.

 

(Vijesti.ba )

Izdvajamo