14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.01.2020 / 09:48 Svijet - Francuski predsjednik

Macron evakuiran iz pozorišta zbog napada antivladinih demonstranata

Macron evakuiran iz pozorišta zbog napada antivladinih demonstranata
Foto: Vijesti.ba

Snage sigurnosti Francuske evakuirale su predsjednika zemlje Emmanuela Macrona iz teatra "Les Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata, javlja Anadoija.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Macron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Macrona demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitik zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo