8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.01.2020 / 17:15 Obrazovanje - Ministrica Gudeljević

Dodatnu pozornost posvetiti unaprjeđenju obrazovanja

Dodatnu pozornost posvetiti unaprjeđenju obrazovanja
Foto: FENA
Sukladno svojoj koordinirajućoj ulozi u oblasti rada i zapošljavanja, Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo je aktivnosti na izradi nove strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini ...

... koja bi definirala politike i smjernice povezane s ekonomskim rastom uz porast zaposlenosti, razvojem ljudskih resursa i upravljanjem tržištem rada, ističe ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Po njezinim riječima, cilj joj je promovirati znanost u Bosni i Hercegovini, pa tako u 2020. godini Ministarstvo civilnih poslova planira aktivnosti u okviru bilateralne suradnje i implementacije nekoliko međunarodnih sporazuma o znanstveno tehnološkoj suradnji, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

„Ministarstvo civilnih poslova pruža potporu aktivnostima Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine među kojima je dodjela Nagrade u oblasti znanost u Bosni i Hercegovini za postignuća na međunarodnom planu, te implementacija Uputstava o elementima, sadržaju, obliku i načinu rada znanstveno-istraživačkog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini“, naglašava ministrica civilnih poslova BiH.

Najvrjedniji resurs svake zemlje su njeni žitelji, smatra Gudeljević, te dodaje kako je poseban izazov u uvjetima slobodnog protoka ljudi i kapitala, potaknuti mlade da sve svoje potencijale uz suvremena dostignuća realiziraju iz svoje zemlje koristeći prednosti tehnologije.

„Suradnja i komunikacija je ostvariva uz uvažavanje svih razina vlasti i ustavne nadležnosti. Potrebna je prije svega spremnost za suradnju, a jedan od mojih prioriteta jeste uspostavljanje koordinacije, komunikacije i povjerenja među institucijama. To ćemo najprije uraditi posvetimo li se svi djelovanju u okviru svojih nadležnosti i uz puno uvažavanje drugih“, poručila je ministrica.

Gudeljević namjerava nastaviti procese izrade strateških dokumenata no dodaje kako donijeti neki strateški dokument samo po sebi nije dovoljno, posebno u oblasti obrazovanja: „Ministarstvo će u narednom razdoblju intenzivirati aktivnosti na monitoringu implementacije usvojenih strateških dokumenata, uz suradnju svih nadležnih ministarstava obrazovanja i agencija u smislu dostavljanja relevantnih informacija.“

Uz koordinirajuću ulogu Ministarstvo civilnih poslova, dodatnu pozornost posvetiti će stvaranju uvjeta za unapređenje kvalitete obrazovanja na svim razinama od predškolskog do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

„Ne treba zanemariti ni rezultate PISA-e, odnosno preporuke koje zaista svima u Bosni i Hercegovine mogu poslužiti kao dobra polazna osnova za takvu aktivnost“, naglasila je ministrica.

U oblasti znanosti važeća je okvirna Strategija razvoja znanosti u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2017.-2022. koja sadrži temeljne principe, ciljeve, smjernice i prioritete znanstvenog i tehnološkog razvoja, s posebnim osvrtom na koordinaciju aktivnosti i usklađenost planova u svezi sa međunarodnom znanstveno-istraživačkom suradnjom, navodi se u priopćenju.

Bosna i Hercegovina je od siječnja 2014. godine pridružena zemlja u Okvirnom programu EU za znanstvena istraživanja i inovacije „Horizont 2020“.

S ciljem povećanja stupnja uspješnosti sudjelovanja u EU programu HORIZONT 2020, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine godišnje osigurava grant sredstva za sufinaciranje pripreme projekata i potencijalnih kandidata. Cilj tog granta je kroz davanje financijske potpore projektima međunarodnog karaktera podstaknuti domaće istraživačke institucije za rad na međunarodnim projektima u okviru programa HORIZONT, COST i EUREKA, dodaje se.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo