25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

19.01.2020 / 10:10 Kultura - U saradnji s boračkim udruženjima

Bosanski kulturni centar Gračanica osniva Spomen-sobu 1992.-1995.

Bosanski kulturni centar Gračanica osniva Spomen-sobu 1992.-1995.
Foto: FENA
Bosanski kulturni centar Gračanica nedavno je, u saradnji s boračkim udruženjima i uz podršku gradske uprave, pokrenuo aktivnosti na formiranju Spomen-sobe 1992.-1995. godine, ...

... kao posebne muzejske i dokumentacione kolekcije u okviru Zavičajne muzejske zbirke Gračanica.

- U realizaciju ovoga projekta smo krenuli u želji da časno razdoblje odbrane Bosne i Hercegovine i Gračanice u njoj otrgnemo zaboravu, da mlađe generacije upoznamo s doprinosom boraca i naroda s ovih prostora u očuvanju opstojnosti naše zemlje, ali i da ih podsjetimo na sve užasa rata, razaranja i ratnih stradanja - kazao je Feni Nedžad Peljto, direktor ove ustanove.

Kako je naglasio, namjera im je da sakupe svu muzejsku i historijsku građu koja svjedoči o periodu 1992-1995. na prostorima Gračanice i njene okoline.

Na upućeni javni poziv do sada se odazvalo već tridesetak građana koji su poklonili vrijedne muzejske ekpsonate i još vrijedniju arhivsku građu, ističe Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe i rukovodilac Zavičajne muzejske zbirke.

- Svu sakupljenu muzejsku i arhivsku građu stručno ćemo obraditi i evidentirati, te izložiti u okviru posebne postavke, koja će kao Spomen-soba 1992.-1995. upotpuniti kulturnu ponudu Gračanice, a ujedno biti i svojevrstan spomenik svima koji su svojim životima, djelovanjem i zalaganjem dali doprinos odbrani i opstanku Bosne i Hercegovine. Uz muzejsku postavku, uredit ćemo i posebnu arhivsko-dokumentacionu zbirku, koja će služiti budućim istraživačima i historičarima - rekao je Šaković.

Svečano otvorenje Spomen-sobe planirano je za 25. maj, koji se obilježava kao Dan odbrane grada Gračanica. Bit će to prilika, ističu u Bosanskom kulturnom centru, da se svim donatorima, ljudima koji su ustupili i poklonili građu, uruče prigodne zahvalnice. Iz ove ustanove ujedno upućuju poziv svim drugim građanima Gračanice, a posebno nekadašnjim borcima, da podrže ove aktivnosti i doniraju muzejsku i historijsku građu, ukoliko je posjeduju.

- Nemojmo dozvoliti da ovo svijetlo razdoblje naše historije utone u zaborav - poruka je gračaničkog BKC-a i Koordinacije boračkih udruženja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo