10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

19.01.2020 / 12:18 Rukomet - Ljubuški fenomen

Hercegovci odveli Hrvatsku u polufinale Evropskog prvenstva

Hercegovci odveli Hrvatsku u polufinale Evropskog prvenstva
Foto: Vijesti.ba
Rukometna reprezentacija Hrvatske na Evropskom prvenstvu igra odlično, i za sada ima sve pobjede, te je vrlo blizu plasmana među četri najbolje selekcije Evrope.

Za odlične igre Hrvatske najzaslužniji su igrači iz BiH.

U reprezentaciji Hrvatske igra sedam rođenih Hercegovaca - Igor Karačić i Marino Marić iz Mostara, Marin Šego iz Međugorja, a Željko Musa, Matej Hrstić, David Mandić i Josip Šarac iz Ljubuškog.

Pored njih sedam treba istaći da porijeko iz Hercegovine vuku još Domagoj Duvnjak iz Tomislavgrada i Marko Mamić iz Livna.

Većina njih su produkt poznate škole rukometa Izviđača iz Ljubuškog. Rukometni trener Zdravko Medić kazao je ovih dana za Sportske novosti da to predstavlja rukometni fenomen u svijetu.

“Ono što je nekada u rukometu bio Metković, danas je Ljubuški. Vidite koliko na ovom Europskom prvenstvu igra igrača koji su ponikli u Izviđaču ili koji su u Ljubuški došli kao dječaci, prošli školu rukometa Izviđača i afirmirali se. To je fenomen u svijetu. Ne možete naći nijedan drugi gradić s toliko vrhunskih rukometaša”,  kazao je Medić.

Pored četvorice reprezentativca Hrvatske - Musa, Mandić, Hrstić i Šarac - koji su ponikli u Izviđaču, i Šego je jedno vrijeme branio za Izviđač.

U Ljubuškom su prve korake napravili i reprezentativci BiH Josip Perić, Marin Vegar i Mirko Herceg, a u Ljubuškom su se afirmirali i Nikola Prce, Mirsad Terzić, braća Benjamin i Senjamin Burić, te Dejan Malinović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo