6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.01.2020 / 12:39 Politika - Dževad Mahmutović

Svi trebamo podržati Radončićev novi pristup rješavanju migrantske krize

Svi trebamo podržati Radončićev novi pristup rješavanju migrantske krize
Dževad Mahmutović / Vijesti.ba
Dževad Mahmutović je trenutno jedini zamjenik ministra koji obavlja i dužnost državnog ministra u Vijeću ministara BiH.

Zbog prolongiranja imenovanja Mlađena Božovića na čelo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Mahmutović od 23. decembra, shodno zakonskim ovlaštenjima, obavlja posao i ministra.

Radna grupa

U razgovoru za „Dnevni avaz“ on kaže da je veoma važno da čelnik ovog ministarstva bude imenovan što prije, ali da on i saradnici punom parom rade na provedbi utvrđenih politika.

- Posebna pažnja bit će posvećena stvaranju uvjeta za održivi povratak. Cilj je stvoriti uvjete za rad, obrazovanje, kulturne potrebe kako bi povratnici i ostali tamo gdje su se vratili. Naročito je važno spriječiti institucionalnu diskriminaciju kojoj su povratnici izloženi naročito kada su u pitanju jezik i školovanje u entitetu RS – kaže Mahmutović.

On naglašava da to ministarstvo mora brinuti o bilo čijim pravima kada su ugrožena na teritoriju BiH, pa i migranata.

Ljudska prava migranata

- Migranti su trenutno kategorija koje je više, rekao bih, sigurnosni problem u BiH nego humanitarni. Smatram da će aktivnosti koje poduzima ministar sigurnosti Radončić otkako je došao na poziciju u značajnoj mjeri poboljšati i stanje ljudskih prava migranata. Zabrinjava mogućnost da na proljeće možemo postati odredište većem broju tih ljudi. U tom smislu treba podržati napore, prije svega ministra Radončića, koji je najavio da će tražiti jače mjere na zaštiti granice. To je veoma važno, ali u rješavanje ovog problema moraju se uključiti sve institucije i dati svoj doprinos i podršku ministru - kaže Mahmutović.

Partnerski odnos s dijasporom

- S obzirom na to da imamo oko dva miliona ljudi u dijaspori, trebali bismo imati ministarstvo koje bi brinulo o njima. To je veliki potencijal za ovu zemlju. Pokazuju interes, stabiliziraju ekonomiju zemlje, ali država do sada nije pokazivala partnerstvo prema njima, već ih samo koristila. To se mora promijeniti - istakao je Mahmutović.

Mora se konačno shvatiti da je ovo multietnička zemlja i da samo razumijevajući i pomažući jedni druge možemo zajedno živjeti, komentira Mahmutović nedavne provokacije u Srebrenici i Bratuncu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo