6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.01.2020 / 14:46 Crna hronika - Čopor usmrtio desetak ovaca

Psi lutalice počinili pokolj na imanju Željka Blagojevića

Psi lutalice počinili pokolj na imanju Željka Blagojevića
Foto: Avaz
Psi lutalice napravili su pravi pokolj ovaca u potkozarskom selu Grbavci kod Bosanske Gradiške. Ni ograđen pašnjak nije spasio ovce Željka Blagojevića, vlasnika farme i dječijeg sela. Čopor pasa lutalica usmrtio je desetak ovaca.

Ovo nije jedini slučaj u Grbavcima, a poklane ovce, koze i jarići broje se desetinama. Blagojević kaže da su psi lutalice nemilosrdni i neriješiv su problem za farmere.

Postavljeni kavezi

- Prije nekoliko dana psi su preskočili prostor koji sam ogradio, usmrtili su deset ovaca i jednog ovna, u posljednjih nekoliko mjeseci, usmrtili su jarca i troje janjadi, dok  jednu kozu intenzivno liječimo da preživi - priča Blagojević.

Grbavčani su se organizirali, pa noću obilaze obore sa stokom. Obratili su se i komunalcima. Radnici „Gradske čistoće“ postavili su kaveze, ali rezultata još nema.

- Najteže je uhvatiti pse lutalice, posebno u rubnim dijelovima grada. Odgovara im zimsko vrijeme kada su dani kratki, a vidljivost smanjena. U toku je nabavka zračne puške za uspavljivanje pasa - kaže direktor „Gradske čistoće“ Željko Bilbija.

Mještani Grbavaca koji se bave ovčarstvom strahuju i od šakala.

Strah za djecu

Grbavčani se boje i za djecu, koja neosvijetljenim putevima idu pješice do škole. U pomoć su, osim komunalaca, pozvali i lovce kako bi se stanje u ovom selu na obroncima Kozare normaliziralo. Štete do sada su ogromne i mjere se hiljadama KM.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo