14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.01.2020 / 11:37 Politika - Zora Vidović

RS želi vratiti nadležnosti iz oblasti finansija

RS želi vratiti nadležnosti iz oblasti finansija
Foto: Vijesti.ba
Ako je suditi prema najavi ministrice finansija Republike Srpske Zore Vidović, RS ponovo sprema vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, a ovaj put riječ je o nadležnostima iz oblasti finansija.

Vidović je rekla Srni da će Ministarstvo finansija i Vlada RS oblastima gdje se prilikom prenošenja nadležnosti na nivo BiH izašlo "izvan ustavnih okvira" inicirati izmjene zakona i ukidanje "neustavnih odredaba da bi se vratili u okvire Ustava".

Vidović je podsjetila da je prenošenje nadležnosti u oblasti fiskalne politike, osiguranja, dugih i stranih ulaganja počelo kada je OHR predao Vijeću ministara "Paket zakona za brzi početak".

"Taj paket je obuhvatao Zakon o vanjskotrgovinskoj politici, Zakon o carinskoj politici, Zakon o vanjskom dugu, Zakon o carinskoj tarifi i Zakon o politici direktnih stranih ulaganja", precizirala je Vidović.

Prema njenim riječima, nakon toga je kao jedna od preporuka iz Mape puta EU za BiH bila uspostavljanje trezora na nivou BiH i ukidanje entitetskih zavoda za platni promet, te sprovođenje Zakona o direktnim stranim ulaganjima BiH.

"To je rezultiralo donošenjem većeg broja zakona na nivou BiH iz ove oblasti", dodala je Vidović.

Ona je podsjetila da su na osnovu toga na nivou BiH doneseni Zakon o carinskoj politici, Zakon o carinskoj tarifi, Zakon o akcizama, Zakon o osiguranju depozita u bankama, Zakon o formiranju Izvozno–kreditne agencije, Zakon o uplatama na jedinstven račun i raspodjeli prihoda, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

Vidović je dodala da su tada usvojeni i Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o državnom dugu i garancijama, kao i Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

"Na osnovu tih zakona formirani su trezor pri Ministarstvu finansija u Vijeću ministara, Uprava za indirektno oporezivanje, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Agencija za statistiku, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za osiguranje, Agencija za javne nabavke, Odbor za reviziju javnih nabavki, Izvozno-kreditna agencija i Komisija za računovodstvo i reviziju BiH", istakla je Vidović.

Vlada RS usvojila je nedavno zaključak da sva njena ministarstva sačine analizu prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u resorima koje pokrivaju.

Treba podsjetiti da je OHR na jesen prošle godine oštro odgovorio predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da je podrivanje državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima antidaytonski i stoga neprihvatljivo.

Dodik je tada prijetio da će RS povuči svoju saglasnost o osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV-a, i uvođenju indirektnih poreza.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo