14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.01.2020 / 15:06 Politika - U četvrtak

Postignut dogovor o rješenju krize u KS, ide privremeno finansiranje

Postignut dogovor o rješenju krize u KS, ide privremeno finansiranje
Foto: Vijesti.ba
Političke stranke i samostalni zastupnici u Skupštini KS postigli su dogovor po kojem bi se prekinula politička kriza u ovom kantonu.

Oni su na današnjem sastanku uspjeli postići dogovor.

"Predstavnici klubova stranaka/ samostalnih zastupnika koji participiraju u Skupštini KS u cilju stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, imajući na umu odredbe Poslovnika o radu Skupštine KS, te stav Visokog predstavnika u BiH, iskazan u mišljenju 15. januara, postigli su sporazum", kazali su predstavnici stranaka i samostalni zastupnici nakon postignutog dogovora.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović kazao je da je zadovoljan i da vjeruje kako se više nikada neće doći u sličnu situaciju.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je kazala da je zadovoljna jer se rad Skupštine vratio u pravne okvire.

"Drago mi je da smo se vratili u pravne okvire i da smo našli korisno rješenje. U četvrtak će biti zakazane dvije sjednice, da će se usvojiti privremeno finansiranje i neće biti problema u životu građana".

Sporazumom je predviđeno da predsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić zakaže nastavak 18. i 19. sjednice za četvrtak. Dalje, po ovlaštenju predsjedavajuće, 18. i 19. sjednicu će voditi članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Na 18. i 19. sjednici Skupštine KS trebalo bi se izglasati potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, te zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS. Ta sjednica bi trebala biti održana 29. januara.

Na njoj bi se također trebale donijeti i odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.(Vijesti.ba)

Izdvajamo