14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.01.2020 / 16:17 Politika - Sarajevo

Košarac i Ivancov o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Rusije

Košarac i Ivancov o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Rusije
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, sa kojim je razgovarao o razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Sagovornici su ocijenili da BiH i Ruska Federacija imaju dobru i stabilnu saradnju, te da postoji obostrani interes za unapređenje odnosa u svim segmentima, posebno u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i nauci.

Ministar Košarac i ambasador Ivancov fokusirali su se na ugovorno regulisanje bilateralnih odnosa BiH i Ruske Federacije. U tom kontekstu, istakli su da je izuzetno značajno što prije finalizovati i aktivirati niz bilateralnih dokumenata i memoranduma između dvije zemlje, s fokusom na one koji regulišu oblast slobodne trgovine, turizma, te zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Na sastanku je razgovarano o obimu trgovinske razmjene, te povećanom izvozu voća iz BiH u Rusiju, kao i mogućnosti formiranja radne grupe za poljoprivredu između dvije zemlje. Akcenat je stavljen i na mogućnost izvoza proizvoda životinjskog porijekla, odnosno mesa i mlijeka u Rusiju. S tim u vezi, ministar Košarac rekao je da podržava ponovni dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor u BiH, koji bi trebalo da na terenu izvrše pregled objekata i farmi u cilju odobravanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju.

Sagovornici su se osvrnuli i na oblast energetike, kao važan dio bilateralnih odnosa dviju zemalja. Istakli su da je u okviru radne grupe za energetiku između BiH i Ruske Federacije potrebno raditi aktivnije na ubrzanju procesa kako bi se došlo do rješenja u obostranom interesu. U tom kontekstu, ministar Košarac je naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinisati aktivnosti između drugih nivoa vlasti, te da je izuzetno važno voditi računa o interesima entiteta i privredne zajednice u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo