14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.01.2020 / 16:28 Politika - Ministar sigurnosti BiH

Radončić s ambasadoricama Austrije i Njemačke o migrantskoj krizi

Radončić s ambasadoricama Austrije i Njemačke o migrantskoj krizi
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u Sarajevu imao odvojene  sastanke s ambasadoricom Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann i Savezne Republike Njemačke Margret Uebber. Migrantska kriza i novi pristup u ...

... rješavanju ovog velikog izazova za BiH bila je dominatna tema tokom ova dva susreta.

Ministar Radončić je naglasio da BiH u protekle dvije godine nije napravila sistemski odgovor na ovaj problem te najavio plan da BiH u narednom periodu vrati suverenitet nad uparavljanjem migracijama, posebno kada je u pitanju sigurnosni aspekt i bolja kontrola istočne granice BiH.

Jedan od prioriteta je izmjena Strategije upravljanja migracijama i drugih propisa koji će policijskim agencijama omogućiti efikasniji rad i suzbijanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

Radončić je austrijsku ambasadoricu Hartman upoznao i s procesom operativne saradnje s EUROPOL-om, najavivši da uskoro očekuje otklanjanje posljednje prepreke za uspostavljanje kontakt tačke za saradnju s ovom institucijom. Ambasadorica Hartman je izrazila spremnost MUP-a Austrije da nastavi podršku i prijenos znanja sigurnosnim agencijama u BiH.

S ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber, Radončić je razgovarao i o povratku bh. državljana koji su kao strani boraci ratovali na području Sirije, naglasivši da je nedavnim povratkom prve grupe, BiH pokazala da ima kapacitet da sankcionira i nadzire ove osobe, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo