8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.01.2020 / 19:08 Politika - Nastavak decenijske "svađe"

SDA i HDZ najavili nastavak agonije bez izbora u Mostaru, na potezu SBB i DF

SDA i HDZ najavili nastavak agonije bez izbora u Mostaru, na potezu SBB i DF
Foto: Vijesti.ba
HDZ i SDA danas su još jednom potvrdili da ih izbori u Mostaru ne interesuju.

Naime, prije tačno pet dana dvije stranke su nakon sastanka u Sarajevu javnost obavijestile kako je dogovoreno da se nastavi intezivan rad na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru.

Fingiranje svađe

Pet dana kasnije, dakle danas, intenzivan rad pretvoren je u svađu.

Prvo je graski ogranak SDA reagirao na jučerašnji istup lidera HDZ-a, poručivši da Čovićev istup "potvrđuje da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta".

SDA je još dodala kako Mostar neće biti dio nikakvog "paketa" dogovora i da su Čovićeve želje neostvarive, te pozvala međunarodnu zajednicu da nametne rješenje.

Ekspresno je reagirao HDZ osudivši ostup SDA uz poruku kako rješenje za Mostar može biti samo kroz dogovor domaćih aktera .

- Pozivanje od strane Gradskog odbora SDA na intervenciju OHR-a je u najmanju ruku deplasirano, te predstavlja bježanje od odgovornosti koju smo svi preuzeli, navode iz HDZ-a.

Izbora nema, a para la(h)ka

Za upućene ništa novo, za neupućene valja pojasniti da se radi o još jednoj fingiranoj svađi SDA i HDZ-a.

Traje to već osam godina koliko dvije stranke lažno tragaju za rješenjem. Ova svađa dokaz je da SDA i HDZ već imaju svoje rješenje za Mostar i ono se provodi već 8 godina. Njihovo rješenje za Mostar je aktuelno stanje u kojem ove dvije stranke suvereno  gospodare gradom bez izbora i njegovim budžetom. U zadnjih osam godina SDA i HDZ su između sebe podijelile 400 miliona maraka gradskog budžeta.

Na sastancima poput zadnjeg u Sarajevu pozicije i raspodjele novca se samo dodatno utvrđuju.

Ostaje još samo nada da će SBB i DF kao članice nove koalicije prekinuti mostarsku agoniju i spasiti ovaj grad iz čeljusti lokalnih kabadahija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo